Нов хоризонт от възможности пред незрящите дава изобретение на ученици от Математическата гимназия в Русе. Те създадоха прототип на таблет за хора със зрителни проблеми. Чрез устройството слепите ще могат да четат текстове навсякъде и по всяко...

Нов хоризонт от възможности пред незрящите дава изобретение на ученици от Математическата гимназия в Русе. Те създадоха прототип на таблет за хора със зрителни проблеми. Чрез устройството слепите ще могат да четат текстове навсякъде и по всяко време.

Въпреки че е на 18 години, за Атанас Атанасов и съучениците му в момента приоритет е науката, а не купоните и развлеченията. След близо година упорит труд те разработиха компютърен вариант на устройство, на което ще може да се качва текст, който ще се показва релефно. Така незрящите ще имат възможност да четат, докосвайки дисплея, докато например пътуват в автобуса.

"Разликата между обикновения таблет е, че ще премахнем екрана, защото той няма да е нужен. И го заменяме с хиляди цилиндърчета, които ще преобразуват информацията в брайлово писмо", обясни Атанас.

Изобретението на бъдещите абитуриенти е наречено „Вижън”. Създателите му дори вече са получили и предложение за финансиране. Колкото до цената – според изобретателя Атанас Атанасов, тя със сигурност ще е под 1000 лева.

Автор: Теодора Узунова