НОВИНИ

Ученици събират продукти за възрастни хора във Видинско

Ученици от 11. клас на столичната частна английска гимназия "Проф. Иван Апостолов" събират хранителни продукти и стоки от първа необходимост за възрастните хора в най-обезлюдената част на България. В началото на декември учениците лично ще занесат събраните помощи в четири видински села от пограничната зона и освен това ще се срещнат и поговорят с възрастните, самотни хора. Акцията започна вчера, но продължава и днес. Репортаж на Елиана Димитрова.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова Анжела Каменова
09:20, 24.11.2018
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Маргарита, Виктория и Мартина са в 11. клас, учат английски език и мениджмънт. Всичко започнало, след като всеки клас в гимназията трябвало да организира своя благотворителна инициатива.

Виктория, 11 "м" клас: Нашия клас се събрахме с нашия класен ръководител и се чудехме каква кауза да поемем и той ни даде идеята да помагаме на възрастни хора.

Избрали четири видински села от пограничната зона - Пролазница, Граничак, Крачимир и Струиндол.

Мартина, 11 "м" клас: Там много са бедни хората, има много малко хора, има по осем души в селата около Видинско и решихме да е там, защото имат най-много нужда от помощ, нямат магазини.

Момичетата казват още, че те и съучениците им имат средства, дом и социална среда. Затова искали да помогнат на някого.

Маргарита, 11 "м" клас: Ще събираме главно консерви, ако може с готова храна, също боб, леща, сол, захар, макарони, пастет, лютеница и такива храни, които траят по-дълго.

Кампанията по събиране на храните започна в петък следобяд на столичната улица "Осогово" 30.

Първи дарили 15 кашона храни ученици от Каварна, обадили се много различни фирми. Хора, разбрали за кампанията, също започнаха да носят продукти.

Габриела, 11 "м" клас: И всъщност сме много изненадани от факта, че още в първите минути тук имаше много дарители и със страшно много продукти.

Пенсионерите от видинско знаят за акцията и очакват учениците на 1 декември, те ще им гостуват два дни. До Пролазница и Граничак автобуси не стигат, хляб карат само три пъти седмично, магазини няма, за лекарства пенсионерите ходят до Белоградчик.

Борис Тошев, село Пролазница: Инициативата е много добра към старите хора.
Линка Тошева, село Пролазница: Това е най-важното, че има добри деца, възпитани деца.
Тина Ангелова - кметски наместник, село Граничак: Пенсионерите са с много ниски пенсии и имат нужда от такава инициатива, просто да бъдат зарадвани за празниците, които наближават. И ще ги приемем с едно голямо благодаря и едно голямо добре дошли.

Продукти, а и парични средства учениците приемат и днес от 15 ч. до 19 ч. И още - Маргарита, Виктория, Мартина и техните съученици казват, че ще превърнат акцията в традиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подписването на споразумението за Брекзит остава под въпрос
Подписването на споразумението за Брекзит остава под въпрос
Протести в Чехия срещу оставането на власт на премиера Бабиш
Протести в Чехия срещу оставането на власт на премиера Бабиш