НОВИНИ

Ученици в ролята на съдии

Ученици от Професионалната гимназия по дървообработване във Варна пресъздадоха симулиран процес по гражданско дело за развод и родителски права във Варненския окръжен съд. Казусът беше подготвен от магистратите по реално гражданско дело, но съдебният акт бе изготвен от учениците, които облякоха тоги и влязоха в ролята на съдебен състав.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Нора Бочева
18:10, 02.05.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
Ученици в ролята на съдии

15 ученици влязоха в ролята на ищец, ответник, съдии, адвокати, свидетели и вещи лица. По време на симулацията беше пресъздадено и изслушване на непълнолетно лице в "Синя стая", специално създадена за това. Подготовката и целият процес преминаха с помощта на съдия Диана Стоянова и младши съдия Неделина Маринова от Окръжен съд - Варна.

Диана Стоянова – съдия във Варненския окръжен съд
Решението не им беше зададено като моя идея. То беше с празни точки, за да могат те сами да решат дали бракът наистина е разстроен и съответно на кого да предоставят родителските права.

Младите “съдии” предоставиха родителски права за детето в полза на майката, определиха разширен режим на личен контакт на бащата и го осъдиха да плаща месечна издръжка в размер на 500 лева.

Илия Атанасов – в ролята на председател на съдебния състав
“Не беше лесно, но мисля, че се справихме блестящо, но не бих се занимавал с тази професия, защото мисля, че не е за мене.”

Самите ученици са решили предметът на делото да бъде развод.

Наталия Маркова – учител в Професионалната гимназия по дървообработване във Варна
“Този проект е изключително важен за самите и родители и деца да видят и двете страни какво представлява и колко е дълбок този проблем и не с лека ръка, когато сключим брак, да го разтрогваме, защото страдащите наистина са децата.”

Всеки ученик получи Конституцията на България и Конвенцията за защита правата на детето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов за бъдещия кабинет: Ще има изненади
Каракачанов за бъдещия кабинет: Ще има изненади
Премиерът Огнян Герджиков представи отчета за свършеното от служебния кабинет
Премиерът Огнян Герджиков представи отчета за свършеното от служебния кабинет