НОВИНИ

Учениците от 2 и 6 клас може да получат учебниците си в PDF формат

И тази учебна година ще има проблеми с новите учебници. На есен учениците от 2 и 6 клас може да получат учебниците си в PDF формат и да учат така до идването на самите учебници. Причината - закъснялата процедура. За да минимизира липсата на време, министерството съкрати сроковете за оценяване и одобряване на проектите от учителите.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:33, 06.03.2017
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Всичко започва с това, че заповедта за процедурата за одобряване на нови учебници за 2, 6 и 8 клас е издадена твърде късно - едва на 28 април 2016 година. Тъй като срокът за подаване на документи от отделните издателства е 12 месеца, се оказва, че проекти ще се приемат до 28 април тази година.

Ако се спазват правилата и сроковете за оценяване и одобряване на учебниците от експертите и учителите, то следва учебниците да са готови едва през декември, а не на 15 септември. Затова от министерството обявиха ,че съкращават именно тези срокове. Въпреки това обаче някои учебници няма да се готови и ще се предоставят от издателствата в PDF формат.

Проф. Николай Денков, министър на образованието и науката: Там, където учебниците няма да бъдат в класната стая на 15 септември, ще имат материалите, които представят първите глави от учебниците, с които учителите да могат да почнат да преподават. В момента, в който дойдат самите учебници, ще се премине към учебниците.

А защо е закъсняла цялата процедура? От министерството обясниха,че причината е в дългото обсъждане на новите програми за 2 и 6 клас, което довело до това те да бъдат подписани едва на 17 март миналата година. Още месец те стояли за обсъждане на сайта и така процедурата била открита едва на 28 април. Всичко това означава едно - учениците от 1 и 5 клас, които тази година нямаха нови учебници, догодина, когато станат съответно в 2 и 6 клас отново няма да имат нови учебници навреме.

БНТ: А на тези деца сега как ще им обясните 2 и 6 клас вие пак няма да имате на 15 септември нови учебници?

Стефана Петрова - зам. директор на 125-то СУ: Ние няма как да им обясним защо втора поредна година се сблъскват с един и същи проблем, за съжаление същото ние трябва да обясним и на техните родители, които ще бъдат изправени пред същия проблем, пред който бяха изправени и тази учебна година - да не знаят кога децата им ще имат учебници, по които да работят.

Тъй като днес е 6 март, а процедура за новите учебници за 3 и 7 клас още не е открита по всичко личи, че същите тези деца родени съответно през 2009 и 2005 година няма да имат навреме нови учебници и през третата година от влизането на новия закон в сила.


Потвърждаваме, че учениците от 5 б клас на 125-то СУ имат декларации, в които родителите разрешават снимането на децата за събития, свързани с училището.

В. Николова - зам.-директор




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенци излязоха на протест. Искат лекарите, допуснали грешки, да бъдат наказани
Русенци излязоха на протест. Искат лекарите, допуснали грешки, да бъдат наказани
Номинират изявени жени в конкурса „Жена на годината на Благоевград”
Номинират изявени жени в конкурса „Жена на годината на Благоевград”