НОВИНИ

Учениците от Етрополе знаят добре урока за Стилияна

Учениците от Етрополе знаят добре урока за Стилияна Параскевова. Те го разказваха на едно символично място - домът на съпруга на Стилияна. В деня на българската писменост и култура - децата от Етрополе показват колко силна е връзката им с дом, род, история и традиции. Разказ на Милена Кирова и операторът Борис Сотиров.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:51, 24.05.2016
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Калинка Пушкарова - хореограф на танцов ансамбъл ,,Балканска младост" - гр. Етрополе:
Немалко пъти това знаме сме го развявали в страната и в чужбина. Ние сме горди с него.
Марин Кубетски - учител по история в ОУ ,,Христо Ботев'' гр. Етрополе:
Знаете всички кой е ушил българския трикольор. Кой е ушил българския трибагреник, който и до ден днешен цяла България става на крака когато той се издига.

Разбираш историята още по-дбре тогава, когато се докоснеш до нея. Днес урокът е открит - в дома на Илия Вълчев - съпругът на българката, извезала знамето на третата българска държава. Нишка по нишка вплита цветовете-символи.

- ''Б'' е като България, а България е над всичко. Бялото също така символизира чистотата и добротата.
- Зеленото е като зелените ни красиви планини.
- Червеното символизира кръвта на загиналите в борбата за свобода.

Чрез танца - те изпълняват обред - изцеляване на болни хора. Дават лек и за онези, които имат болезнена нужда от култура.

Калинка Пушкарова - хореограф на танцов ансамбъл ,,Балканска младост" - гр. Етрополе:
Културата е една много важна част от живота, особено на младото поколение, защото всъщност ние когато изграждаме едни личности - хората, които се занимаваме с деца - най- важното е да ги научим да съхраняват своите традиции и това го правим чрез народните танци в нашия град.

Танцът също изгражда личности, изгражда общество.

Калинка Пушкарова - хореограф на танцов ансамбъл ,,Балканска младост" - гр. Етрополе:
Ролята им като колектив също оказва влияние за тяхното развитие. Със изразяването на танците, те изразяват своите чувства.

Етрополе съхранява възрожденския дух от края на 19-ти и началото на 20 век. Освен историята на Стилияна, тук всеки двор и всяка къща ревниво пазят парченца от българското минало. Целта на учителите в местните училища е новият прочит на историческите факти да минава през сърцето на всеки ученик. И наистина - когато историята на българските герои и създатели те кара да се вълнуваш, то значи че от обикновен човек неусетно си се превърнал в пазител ... на българското.

;

Пазител на българското е и музеят в Етрополе, всяка седмица провежда урок по българска история с учениците от града. Тук при нас е Наталия Цветкова директор на историческия музей в Етрополе.

- Инициативата на вашия музей за срещите с българските деца - говори за това, че възлагате на тях много надежда. Оправдава ли се тя - как децата Ви я връщат?

Наталия Цветкова директор на историческия музей в Етрополе
"От няколко години музеят провежда уроци по родолюбие заедно с регионален клуб "Традиция". На нашите деца ние показваме автентични униформи, оръжия и така те имат възможност да се докоснат до духа на епохата".

Вижте във видеото какво още каза директорът на музея.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
160 години училище в село Долен
160 години училище в село Долен
ДРУГИТЕ НОВИНИ
ДРУГИТЕ НОВИНИ