От началото на седмицата учениците от разложкото село Горно Драглище вече се хранят в изцяло обновена столова. Училищният стол заработи след като 25 години пустееше. Кухнята предлага топла храна на всички 59 възпитаници на Основно училище “Неофит Рилски”, а средствата за ремонта са от бюджета на учебното заведение.

Горно Драглище, Разлог

В изцяло ремонтираната столова всеки ден на две смени се хранят децата от първи до седми клас.

Елеонора, ученик: Лично на мен столовата много ми харесва, всичко хубаво, храната, покривките, всичко е хубаво.
Вероника, ученик: Тук е по-хубаво да се храним според мен, защото ако закъснеем за занималнята, няма толкова често да закъсняваме.

Храната се приготвя в кухня - майка в село Баня и се доставя всеки ден точно в 12 часа.

Екатерина Спасова, представител на кухня-кетеринг: Всичко е в термостатните съдове за всяко училище като част от училищата си имат собствени съдове. Една част ние сме закупили. И в уречения час храната се доставя топла. Тя се съхранява не повече от два часа. След това се маха от употреба или има изисквания за притопляне до два часа.

Всички продуктите са утвърдени по Българския държавен стандарт. Менюто е здравословно, включва супа и основно. Задължително на децата се предлага и хляб.

Бойчо Пукнев, директор на ОУ “Неофит Рилски” с. Горно Драглище: Обядът на децата струва 2, 50 лв., но тъй като имаме едни допълнителни приходи, решихме да им дадем на децата бонус, те сега заплащат два лева.

Ремонтът на училищния стол е струвал 7 500 лева. Обновено е цялото помещение, закупени са нови столове, маси и съдове за хранене. Предстои ремонт и на училищната площадка, както и на покрива на сградата.