НОВИНИ

Учениците от среден курс вече ще имат по-голяма свобода за профилиране

Промените в учебните планове за средното образование вече са факт. Първоначалните идеи на образователното министерство предизвикаха дебат кои предмети и колко да се учат.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова Ц. Николова
19:36, 14.12.2015
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Според промяната в учебните планове часовете по първи чужд език в езиковите гимназии намаляват наполовина в десети, единайсти и дванайсти клас. Задължителните часове, които министерството определя като раздел "А" , стават от 144 в момента нa 72.

Евгения Костадинова, Дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" МОН: В раздел "А" са по-малко, но това не значи, че учениците ще имат по-малко часове по първи чужд език. Защо е така? Защото философията на закона стъпва върху по-голямата самостоятелност на училището да избира и предлага в раздел "Б" - избираемите часове. Една езикова гимназия от раздел "Б" може да получи повече часове отколкото в момента.

Ирина Аламанова е преподавател по испански език в Испанската гимназия в София. Тя пресмята, че новите учебни планове няма да ощетят учениците.

Ирина Аламанова, учител по испански език: В десети клас в момента допълнително избираемите часове са 198, тоест винаги могат да се сложат върху тези 72 часа, така че децата да не страдат от липса на часове по първи чужд език.

Друга промяна в новите учебни планове е, че часовете по история, география, биология, физика и химия ще са задължителни само до десети клас. Именно тогава завършва първият етап на гимназиалното образование според новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Евгения Костадинова, Дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" МОН: Тези предмети ще се изучават задължително до 10 клас включително. Бързам веднага да кажа, че това не значи, че ще имат по-малко часове. Часовете ще се реорганизират така, че учениците ще имат в пълния обем часове тези учебни предмети само че до 10 клас.

Все още обаче чакаме учебните програми, които да покажат как цялото съдържание по тези предмети ще се вмести до края на десети клас.

В крайна сметка часовете по физическо възпитание не се намаляват и остават същия брой за съответните класове. Увеличават се учебните седмици за първи, четвърти и седми клас.

Първокласниците ще учат със седмица повече, а учениците от четвърти и седми клас - с две седмици повече. Такова беше и първоначалното предложение на министерството. Първите, които ще имат по-кратка лятна ваканция, са децата, които догодина ще бъдат в първи и в пети клас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Победители и победени след  местните изборите във Франция
Победители и победени след местните изборите във Франция
Продължава да е отцепен районът в Провадия, където се откъснаха скални отломки
Продължава да е отцепен районът в Провадия, където се откъснаха скални отломки