В понеделник след балотажа ще учат само учениците, в чиито училища няма изборни секции, а другите ще посещават галерии и музеи. От утре учениците са в тридневна есенна ваканция, която се състои от три неучебни дни. Според просветния министър няма как тя да е по-дълга, защото учебното време не е достатъчно.

Още в началото на учебната година директори на училища забелязаха, че така наречената есенна "ваканция" в действителност не е ваканция. Първи ноември, Денят на народните будители, е неучебен за учениците и неработен за учителите. Следват 2 ноември - събота, и 3 ноември - неделя, които също са почивни.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Това е така, но сме го направили съзнателно. Факт е, че ние не можем да направим график с учебното време, с който да обезпечим учебния план. Нямаме достатъчно работни, респективно, учебни дни.

Министър Вълчев припомни, че учебното време страда, тъй като в България има много почивни и неучебни дни - почива се заради празниците, които се падат в събота и неделя, а учебната ни година започва по-късно от другите европейски страни. След есенната "ваканция" веднага идва понеделникът след втория тур на местните избори. Министърът обясни, че той по принцип е учебен ден. В училищата, където няма секции или те са малко, ще се учи.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Имаме училища, където има една-две секции, те могат бързо да се справят сутринта, да ги изчистят, подредят тези класни стаи и да започнат малко по-късно с намалени часове. Но имаме такива, които имат по 20 и повече секции, там е почти невъзможно, ако се налага да започнат от обяд това означава да има половинчат или формален учебен процес.

В тези училища понеделникът ще е присъствен и ще се използва за образователна дейност - посещения на музеи, институти, галерии.