НОВИНИ

Училища в Източна Украйна отново отвориха врати

Днес влезе в сила европейското решение за продължаване на санкциите срещу Русия. До 31 юли догодина санкциите ще бъдат преразгледани като се отчете до каква степен се изпълнява минскито мирно споразумение за източна Украйна. Войната там попречи на много училища да работят нормално.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:54, 22.12.2015
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Оксана Самарская - директор на училището в с. Саханка: "Днес е радостен ден. Връщаме се в нашето училище, за да започнем пълен учебно-възпитателен процес".

Учебната година в това училище в Донецка област започва отново през декември. Местните хора благодарят на международния комитет на Червения кръст за изпратените помощи, най-вече строителни материали, защото училището е било бомбардирано през април.

Людмила - учителка в училището в с. Саханка: "На 26-ти април в училището падна снаряд. Покривът беше разрушен, а стъклата избити. Дъжъдат направо валеше вътре и беше невъзможно децата да учат".

Малката София показва изградения вече таван, където е зеела дупка от снаряда:

"Когато започнаха да стрелят помислихме, че някой удря с чук. После когато нямаше война, беше хубаво, защото не трябваше да се крием в мазето".

В друго училище, в Мариинка, където се водеха ожесточени боеве,между украинската армия и руските сепаратисти, децата също се радват, че са отново на чиновете си. Не забравят обаче, преживения през лятото ужас. Гафар и майка му Наталия показват щетите в къщата си от ударил я шрапнел: "Един чичко ми каза, че ще започнат да стрелят. Аз не повярвах и си мислех да не казвам на мама, но после бум..."

Когато полетяха първите снаряди беше много страшно казва Наталия, която е била навън по това време. Двамата със сина си слизат в мазето и остават там 14 часа. Сражението трае цялата нощ. Сега всички в града разчитат на помощите от Червения кръст. Особено най-малките. Благодарение на международната организация децата влизат в клас и пият вода от огромни варели в училищните коридори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филм на БНТ с голямата награда от първия Турист филм фест
Филм на БНТ с голямата награда от първия "Турист филм фест"
Спасителна акция в Пирин, в района на връх Вихрен
Спасителна акция в Пирин, в района на връх Вихрен