НОВИНИ

Училищата в Дупница предлагат нови специалности

Учебните заведения с прием след 7. клас в Дупница и през следващата учебна година ще предлагат специалности, за които е предвидено дуална форма на обучение. Машинен техник за химическата и хранително-вкусовата промишленост и Оператор в производството на облекло са сред професиите, които ще се усвояват паралелно с практически умения.

bnt avatar logo
от БНТ
09:40, 11.05.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

400 ученици ще завършат 7. клас в община Дупница тази година. Четири професионални гимназии ще приемат в четири паралелки за дуална форма на обучение.

Мая Стойчева, началник на РУО-Кюстендил: То е свързано със обучение по заявки на работодатели и протича във втори гимназиален етап в работа в реална работна среда.

За втора година учениците от специалност Лаборант в химическата промишленост ще бъдат на дуално обучение, с възможност за работа след това във фармацевтичното предприятие в град Дупница.

инж. Величка Милчева, Професионална гимназия по хранително-вкусови и химически технологии: Практиката ще бъде там, ще имат договори подписани, ще имат и допълнителни стипендии, които ще получават учениците по време на практиката.

Машини и съоръжения в химическата и хранително-вкусовата промишленост е сред специалностите, при която в 11. клас два дни от седмицата учениците имат практика, а в 12. клас три дни.

Гергана Николова, старши учител в Професионална гимназия „Акад. Сергей П. Корольов": Като ще получават 90 процента от минималната работна заплата.

Учениците, завършили специалност от профилираните гимназии в Дупница ще бъдат приемани с предимство след 12. клас в университети в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благоевград става територия за млад театър
Благоевград става територия за "млад театър"
Трето издание на маратона в Благоевград
Трето издание на маратона в Благоевград