Интересен и непопулярен начин да изкарат учениците извън затворените пространства на класната стая измислиха преподаватели от училище "Христо Ботев" в Раковски. В двора на учебното заведение те разчертаха общо 18 спортно-образователни игри, които вече са истински хит сред децата.

Раковски

"Не се сърди човече", "Туистър", "Морски шах","Лабиринт", логически игри и още куп занимания са част от новата визия на училищния двор.

Ана Боргоджийска, преподавател: "Решихме, че това нещо вместо децата да го правят затворени вкъщи или в класните стаи, може да се прехвърли навън в училищния двор. Всяко междучасие те уплътняват свободното си време в игри на открито и замениха безцелното тичане по коридорите точно с тези интересни занимания."

Таблица за умножение, буквите от азбуката и поле с мобилини пътни знаци помагат на децата да упражняват уроците, докато се забавляват.

"Какво най-много ти харесва?"

Деница: "Морският шах, защото е забавен и интересен."
Натали: "На лабиринт."

"Защо?"

Натали: "Защото е образователен и ми харесва."

Игрите са пригодени за деца от 1-ви до 4-ти клас, но ги използват и по-големите ученици. Според учителите новият образователен подход мотивира децата.

Кремена Алексиева, директор на ОУ "Христо Ботев" – Раковски: "Предстои участието ни в четвъртата регионална конференция за началните учители в края на месец март и се надявам колегите да представят тези добри практики, които да бъдат популяризирани и в други училища."

От училище "Христо Ботев" в Раковски са категорични, че тяхната идея е напълно постижима и може да се реализира и на други места.