НОВИНИ

Училищна закуска за 40 стотинки

Стотици гневни коментари предизвика снимка на сандвич с лютеница и сирене в социалните мрежи. Тя е публикувана от родител на ученик във варненското училище "Йордан Йовков". Надежда Сутрева провери кой и как приготвя закуските за децата и кой контролира качеството им.

bnt avatar logo
от Надежда Сутрева
18:18, 05.10.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Сандвичът с лютеница и сирене е едно от предложенията в Сборника с рецепти за ученическите столове, одобрен от Министеството на здравеопазването. Порцията за едно дете съдържа 44 грама пълнозърнест хляб, 41 грама лютеница и малко повече от 2 грама сирене. Фирмата - доставчик на закуските, е спазила пропорциите точно според изискванията.

Валентин Спасов - управител на фирма
Този сборник е написан от хабилитирани лица, аз нямам техния интелект, нито мъдростта на ръководителя от Министерството на здравеопазването, който го е одобрил. Аз не бих дал на детето си такъв сандвич, който има 2 грама сирене.

Директорката на училището заяви, че досега не е имало оплакване от родители за закуските, които получават децата.

Петранка Захос - директор на училище "Йордан Йовков" във Варна
Аз щях да се обадя във фирмата и оттук нататък сандвич с лютеница не желаем да ни бъде носено като асортимент. Това ще бъде ли направено? Да, ще бъде направено.
;

Годишната държавна субсидия за закуски на ученик е 72 лева, което прави около 40 стотинки без ДДС на ден.

Валентин Спасов
Да намериш продукти, които да са сертифицирани, които да са истински, да ги намериш и да ги вложих, така че сумарно да се получи цена от 40 ст, не е лесно.

От областната дирекция по безопасност на храните във Варна заявиха, че контролират качеството на продуктите, които се влагат в детските закуски и нарушения няма. Очевидно диетолозите трябва да преразгледат рецептите в Сборника за ученическо хранене и да си припомнят, че за деца между 7 и 10-годишна възраст и по - малко от 2 грама и половина сирене са крайно недостатъчни. Недостатъчна е и държавната субсидия за закуските в училище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антониу Гутериш ще е новият генерален секретар на ООН
Антониу Гутериш ще е новият генерален секретар на ООН
От Европарламента: зелена светлина на Споразумението за климата
От Европарламента: "зелена светлина" на Споразумението за климата