НОВИНИ

Учители настояват за разкриване на специалности, необходими на бизнеса

Преподаватели в сферата на професионалното образование от Югозападна България настояват да се разкриват специалности, от които бизнесът има необходимост. По този начин ще се гарантира по- лесното намиране на работа на учениците след завършване на средното им образование. Това стана ясно на среща в Банско.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Миглена Медарова
20:05, 26.10.2017
Чете се за: 00:36 мин.
Още
Ваня Коконова, началник на Регионалното управление на образование - Перник: Основаните проблеми са свързани с трудността да се прогнозират потребностите на пазара след пет години , какъвто е цикълът на професионалното обучение в училищата в България.

Заради слаб интерес са закрити специалностите свързани със селското стопанство в Професионалната гимназия по туризъм в Банско. Разкрити са паралелки „Планински водач” и „Организация на хотелиерството”. От следващата година в училището обмислят и нова специалност, свързана със СПА туризма,заради търсенето на такива кадри.

Стефка Христова, директор Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ - Банско: В специалността за хотелиерство се изучават много неща необходими за бизнеса, като се започне от организация и функциониране на кухнята, организация и функциониране на ресторантьорство, барманство, камериерство.

Учениците в гимназията имат часове по практика почти колкото и теория, а голяма част от тях остават на работа в хотелите в Банско и региона и след завършване на образованието си.

Преподаватели от региона обясниха, че в момента се разработва нова система, с която учебните заведения ще получават обратна връзка за развитието на своите ученици и къде са успели да се реализират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще закрият ли каталунското радио и телевизия?
Ще закрият ли каталунското радио и телевизия?
Екип на БНТ тръгна по следите на два „несъществуващи“ язовира
Екип на БНТ тръгна по следите на два „несъществуващи“ язовира