НОВИНИ

Учители от Враца подкрепиха новите програми

Учебници за първи и пети клас по новата програма ще има, въпреки възникналите проблеми и краткото време. Това заяви днес във Враца заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. С екипа си той стартира серия от срещи с преподаватели по български и история в цялата страна, за да се чуе и тяхното мнение за просветната реформа.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
18:09, 15.02.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
учители враца подкрепиха новите програми

След бурната обществена реакция срещу орязването на български автори и творби, учители от 6 области в Северна България изненадващо не поставиха този проблем.Вероятно защото от министерството успяха да ги убедят, че няма да има отпадане, а само олекотяване и преструктуриране на учебното съдържание

Деян Стаматов, зам.-министър на МОН: "Всъщност няма отпадане на български автори от учебните програми. Има намаляване на цялото учебно съдържание със запазване на авторите с по-малки откъси. От друга страна, има произведения, които са известни в нашата страна като песни. И тяхното място и тяхната сила ще бъде по-голяма, ако един ученик бъде научен да ги изпее".

Учителите подкрепиха новите програми, но настояха ударението да се постави върху повече практически упражнения.

"В нашите часове много се преподава, но не се говори и не се пише. Това ни е основният проблем", каза учител.

От министерството признаха, че са създали погрешна представа сред обществото, защото не са представили програмите за всички класове хронологически.

БНТ: И наистина ли ще се загуби цяла година със Средновековието по история и по география с Европа - за какво става дума?

Деян Стаматов, зам.-министър: "Този малък пропуск, който в момента реално съществува, би могъл да се разреши с лека промяна на една наредба..."

Заместник-министър Стаматов заяви, че се очаква промяната в тази наредба да стане в скоро време и по административен ред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерството на културата търси зала за ансамбъл Филип Кутев
Министерството на културата търси зала за ансамбъл "Филип Кутев"
Премиерът: Официално лотовете се спират заради липса на пари. Утре пари ще има!
Премиерът: Официално лотовете се спират заради липса на пари. Утре пари ще има!