НОВИНИ

Учители - сезонни работници: 9 000 са потърпевши

В навечерието на новата учебна година - превърнаха ли се учителите в сезонни работници. Оказва се, че близо 9000 педагози в страната работят на временни договори за по няколко месеца. След това биват освобождавани. В "Денят започва" отново отваряме тази тема. За порочната практика вече ви разказвахме в края на юли месец. Какво се промени от тогава насам и защитени ли са правата на учителите?

bnt avatar logo
от Илина Бисерова Оператор: Хрисимир Данев
08:08, 14.09.2017
Чете се за: 01:47 мин.
У нас

Колко честа е практиката директори на педагози в края на учебната година и да ги връщат обратно за новата учебна година, за 15 септември? И има ли нарушение на трудовото законодателство? Отговорите в "Твоите права".

Владислав Георгиев е сезонен учител по английски език. За него ви разказахме още лятото. 8 месеца работи в 127 училище, и в края на учебната година го освобождават. Точно преди лятото.

Владислав Георгиев - учител: С мен не беше разговаряно, на другия ден ми връчиха предизвестието, та всъщност аз оставам без заплата летните месеци, аз съм един вид сезонен работник.

От училището твърдяха, че освобождават учители, защото паралелките по английски език били намалени. А в същото време в интернет вече имаше обява как набират нови преподаватели.

Елка Симова, зам.-директор: На дирекционен съвет се реши, че най-безболезнено е последният, който е назначен ще освободи мястото.

След репортажа с Владимир се свързва адвоката на училището. Предлага му обезщетение от 4 заплати.

Владислав Георгиев - учител: Другата ми изненада беше, че заплатата която ми дадоха беше по-висока от тази, която съм получавал през годината с 300 лева.

Официалните данни на Националния осигурителен институт показват, че освен Владислав още близо 9000 учители от цялата страна са потърпевши.

Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители към КНСБ: И ги наемат за 6-7 месеца и след това ги освобождават. Това е такова напрежение от гледна точка на това дали ще бъдат назначени, дали няма да бъдат назначени.

Според Кодекса на труда договорът трябва да е от 1 септември до 1 септември, пояснява Такева. И допълва, че директорите уволняват, за да спестят пари от заплати и осигуровки.

Владислав Георгиев - учител: Един човек като мен над 50 той няма много полезно действие, по-трудно ще си намери работа.
Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители към КНСБ: И след това защо търсим учители, защо има нередовни учители в системата.

Оказва се, че проблемът е най-вече в страната.

Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители към КНСБ: Много е слаб контролът от страна на началниците на регионални управления, както и от страна на министерство на образованието.
Владислав Георгиев - учител: Това е една истина, че директорите поради липсата на мандатност директорите в провинцията се превръщат в мандаринчета, във феодалчета.
Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители към КНСБ: Даже съм имала случаи когато идват колегите които в продължение на 12 години са работили на срочни трудови договори.

Владислав трудно си намира работа след отстраняването. Вижда, че лесно може да започне в кол център - със стартова заплата 1500 лева. И все пак не се отказва от учителството.

Владислав Георгиев - учител: За един млад човек който завършва университет с езици, каква трябва да му бъде мотивация, какво трябва да го мотивира да стане учител.

Правата на учителите в тази си ситуация опират до контрола - който не зависи от тях.

Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители към КНСБ: Нищо не може да направи, защото той се е съгласил да подпише срочния си трудов договор, а ако подаде сигнал този човек повече не може да намери място в системата, знае се, че този човек се оплаква.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-важните въпроси в сферата на образованието преди първия учебен ден
Най-важните въпроси в сферата на образованието преди първия учебен ден
Цветна градина върху тротоара скара жители на Калековец
Цветна градина върху тротоара скара жители на Калековец