НОВИНИ

Учителски синдикат: След 8 години ще липсват близо 40 000 преподаватели

След 8 години в българското училище ще липсват близо 40 000 учители - голяма част от действащите учители ще се пенсионират, а броят им не може да се компенсира от младите учители. Прогнозата е на учителския синдикат. Има ли решение? Просветното министерство, синдикати, директори, учители и фондация "Заедно в час" обсъждаха днес.Вижте още от Елиана Димитрова.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:15, 16.10.2018
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Данните изнесени днес са повече от категорични - само след две години ще липсват 10 000 български учители. Отдавна вече се усеща липсата на учители по математика, информатика, природни науки, чужди езици както и начални учители.

В момента незаетите работни места за учители в страната са около 500.

Вили Стойчева, директор на 18-о СУ: Това е наистина смайващо като анализи, тревожна е тази статистика. Най-трудно намираме все още учители по чужди езици, конкретно източни езици. Мисля, че нашата средна възраст е 49 и половина.

Какво се прави, за да се реши проблема? Първо - разработва се Национална програма за така наречената "бърза писта". Хора, завършили магистратура, например инженери или икономисти, ще могат в рамките на година да получат педагогическа правоспособност и да станат учители.

Има и друга възможност - за 7, 8 месеца познанията си за преподаване ще опресняват хора, завършили педагогика, но работили досега в други сфери. Ще бъде създаден и специален корпус от учители, които желаят да работят в трудни училища срещу повече заплащане.

Целта е всяка година да се обучат около 600 учители. За тези, които за първи път ще влязат в училище, вече са подготвени и 1500 наставници.

Янка Такева, председател на СБУ: В програмата е предвидено и заплащането на тези наставници, което ще бъде по-високо, от това, което в момента сме договорили в колективния трудов договор за наставниците, които подкрепят тези млади учители.

Колкото до възнагражденията - минималната заплата за млади учители ще се повиши и от януари догодина ще е 920 лева. Другият начин за решаване на кризата е поглед директно към студентската скамейка. Просветното министерство увеличава приема и финансирането за педагогическите специалности.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: От началото на следващата учебна година ще предложим за професионално направление "педагогика на обучението по" обучението за студентите да бъде безплатно, т.е. да финансираме и таксите, което ще бъде нещо като трета стипендия.

И докато чакаме резултатите, ще завършим с "добрата новина" - според учителския синдикат тази година новопостъпилите учители до 27-годишна възраст са около 4000.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рокади във френския кабинет на фона на опустошителното наводнение
Рокади във френския кабинет на фона на опустошителното наводнение
Надпис Локо София оскверни мемориал в Япония
Надпис "Локо София" оскверни мемориал в Япония