НОВИНИ

Учредиха Асоциация на казанджиите

Собствениците на малки дестилерии се събраха в Пловдив, за да учредят Национално гражданско сдружение, което ще носи името „Българска домашна ракия”. В града под тепетата пристигнаха над 100 собственици на казани за варене на ракия от цялата страната.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
18:49, 14.01.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Напрежението в сектора нараства, а новото сдружение на казанджиите ще търси по-добър диалог с управляващите, като крайната цел е отмяната на поправките в закона.

"Те тръбят, че ще напълнят бюджета. Това е измама и лъжа. Ние имахме три казана, плащахме три акциза и три ДДС-та. Сега ще внасяме само едни и то за половин година. Аз сега от 1-ви януари до 31-ви юни трябва да съкратя работника, къде ще иде той - на борсата, кой ще му плаща там – държавата", сподели Стоил Атанасов – кооперация „Брестовица”.

От затварянето на казаните за варене на ракия са недоволни и досегашните клиенти.

"Няма да кажа нецензурните думи, но се ядосват хората и са притеснени. Който си обича концентрат, той ще си го купува. Българската ракия има специфичен вкус, специфичен аромат. Защо посягат на изконни български традиции?",попита Невена Минчева – собственик на казан в Крумово.

Собствениците на казани очакват Конституционният съд да разгледа внесената от националния омбудсман жалба срещи промените в закона. Надяват се той да бъде отменен, а домашната българска ракия да бъде защитена и да получи статута на коняка и узото в Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сметките на Община Сопот - отблокирани
Сметките на Община Сопот - отблокирани
Проверяват ски пистите в Пампорово
Проверяват ски пистите в Пампорово