НОВИНИ

Учредяват партия ДОСТ с лидер Лютви Местан

Над 150 души от страната са заявили готовност да станат учредители на новата партия ДОСТ, на която сигурен лидер ще бъде Лютви Местан.За да бъде регистрирана новата партия, трябва да бъдат събрани 2500 подписа,

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
10:00, 27.02.2016 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Партията се определя като демократична, радикално натовска и евросъюзническа формация. Тя и така се казва - Демократо за отговорност, свобода и толерантност. ДОСТ на турски означава приятел също така.

Регистрацията на участниците в учредителното събрание на партия ДОСТ започна в 10:00. Според организаторите във форума ще се включат хора от цялата страна.

До създаването на новата партия се стигна, след като на 24 декември 2015 тогавашният лидер на ДПС Лютви Местан бе отстранен от поста и изключен от партията.

;

ЕТО НЯКОИ АКЦЕНТИ ОТ РЕЧТА НА ЛЮТВИ МЕСТАН:

ДПС е изчерпана като модел и за тази партия започва обратното броене.
Трябва да защитим каузата си и разбирането си за гражданска демокрация, да скъсаме с олигархията и задкулисието и да се върнем към перспективата на прозрачни и естествени политически отношения, просветена гражданска енергия и разбирането, че това ще бъде възможно в условията на силен, укрепнал и мултикултурен ЕС, силно, принципно и ефективно НАТО. Изборът за нас никога не е бил между Турция и Русия, а е избор да бъдем реален съюзник и стожер на евроатлантическата демокрация срещу беззаконието и произвола.
Дължим отговор на въпроса "защо сега, сега ли сме прогледнали"? Отговорът е категоричен: Виждахме, но си затваряхме очите, правехме компромиси в името на единството. Носим отговорност, че превърнахме единството в самоцел, в своеобразен фетиш. Единство като „Аз съм единствен и ще ме следвате безропотно" не е единство, а авторитаризъм и точно това се е разкрило на 17 декември 2015 г. при речта на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. На тази дата маските паднаха, разкри се и двуличието, амбивалентната същност на ДПС.
Не моята декларация, а словото на г-н Доган бе стратегическа грешка. Доган реши да сведе пронатовската ми позиция до протурска, внуши съмнение за политика на пета или шеста колона, и така обслужи проруските настроения в българското общество. Отрече се от верния път, по който ДПС се движеше при моето председателство, пътят на автентичния евроатлантизъм.


Реакцията на ДПС вижте тук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Василев в огледалото на властта - у нас и в Сърбия
Цветан Василев в огледалото на властта - у нас и в Сърбия
Монасите от Шаолин направиха Кунг-фу спектакъл в София (ГАЛЕРИЯ)
Монасите от Шаолин направиха Кунг-фу спектакъл в София (ГАЛЕРИЯ)