НОВИНИ

Ударни пътни ремонти в цяла Северна България

Започват ударни ремонти в цяла Северна България, обяви регионалният министър Лиляна Павлова в сутрешния блок на БНТ. Ремонтите ще струват близо 100 млн. лв., които кабинетът гласува допълнително. Правителството ще удържи на обещанието си средства да се инвестират основно в най-бедния регион - Северозападна България.

Александър Марков
от Александър Марков
20:11, 10.05.2016
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

Един от типичните примери за състоянието на асфалта във Врачанско е пътят от областния център до град Криводол. По него личат кръпки от всички периоди и епохи на пътното строителство у нас през последните десетилетия. Никой не помни кога за последно тук е правен основен ремонт, а частичните козметични акции не решават, а само задълбочаватт проблема, защото до всяка нова кръпка се появява нова дупка.


;

Ремонти ще има и в централна Северна и Североизточна България.

;

Плевен - Ловеч, Габрово - Севлиево, пътища във В. Търново, Русе - Бяла също.

;

Критично е положението по пътищата в и край Разград, Исперих, Добрич - Варна. Надолу Стара Загора - Раднево и Пловдив - Асеновград. Амбицията е всички тези участъци да бъдат ремонтирани до края на тази година.

;
Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството: Днес започваме с моста на "Елешница", който си спомняме дупката от едното платно миналата година. Продължаваме тази година с другото. Дупката, която преди Великден за съжаление напукания мост на 41 км. на "Хемус". А в края на месеца, като приключат големите пътувания по празниците, ще започнем ремонта и на "Витиня" и на "Ечемишка" - тунелите, защото те не са ремонтирани от 40 години, почти сталактити и сталагмити са се образували от тези течове.
;

Паралелно с това - вървят отчуждителни процедури за участъка от АМ "Хемус" от Ябланица до пътен възел Боаза.

;

А през август ще започне строителството по АМ "Струма" - от Благоевград до Крупник и от Кресна до Сандански. Най-сложният участък през Кресненското дефиле все още се проектира.

;

Годината на Северозапада ще продължи с ремонти по основни пътни направления.

;

С приоритет започва ремонтът на 60 км от участъка Враца - Видин. Най-критичната точка по пътя е при Димово, където от 4 години пътят е разкопан. Ремонтът е задължителен, тъй като оттук минава целият международен трафик.

;

Ще се ремонтират пътищата за Белоградчишките скали, както и Враца - Криводол.


;

С евросредства ще се работи по прохода "Петрохан" и пътя за пещерата "Леденика". Ремонтите във Враца са особено наложителни.

;
Радослав, шофьор: Трагични са пътищата, просто се чудиш от коя дупка да избягаш. То няма път, сякаш бомби са хвърляни тук. Ето я винетката, яд ме е, че съм дал сто лева за нея, ама!

;

20-километровото трасе до Криводол е осеяно и с многобройни свлачища, които дълбаят отдолу пътното платно и значително ще оскъпят ремонтите. Банкетите са обрасли с трева и храсталаци и стесняват габаритите на шосето. За да избегнат произшествие шофьорите често са принудени по неволя да падат в огромните дупки и това неминуемо ги отвежда в автосервиза.

;
Михаил, автомонтьор: - Какво най-често се чупи по колите при тези пътища от дупки и кръпки? - Ходовата част най-вече, и окачването. На годината поне два пъти трябва колата да идва за ремонт на ходовата част, ако се внимава, а ако не внимава - по-често!
;

Броени дни след новината, че правителството отпуска пари за ремонт на този участък, нашият екип видя бързата реакция на пътните служби. На три различни места по трасето се извършва мащабна подготвителна работа, като се почистват банкетите и се разширяват параметрите на шосето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фабрика за мъжко облекло от Русе подкрепи кампанията „Купувам българско”
Фабрика за мъжко облекло от Русе подкрепи кампанията „Купувам българско”
Двама са ранени при сбиване край столично училище
Двама са ранени при сбиване край столично училище