НОВИНИ

Удължаване живота на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е приоритет за кабинета

Един основните приоритети на кабинета е удължаване на живота Шести блок в АЕЦ „Козлодуй”, която е гарант за националната сигурност. Това заяви на пресконференция енергийният министър Теменужка Петкова по време на среща, на която бяха представени резултатите по проекта за удължаване на живота на Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ с 10 години. Проектът се изпълнява от руската „Русатом Сервис“.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:38, 25.07.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас
Удължаване живота на Шести блок на АЕЦ Козлодуй е приоритет за кабинета

Петкова припомни, че в края на миналата година са приключили дейностите по удължаването на лицензията и за Пети блок. По проекта за Шести блок са начертани 227 мерки. До този момент за изпълнени 137, до края на годината предстоят още 70.

Всички мерки са изпълнени със собствени средства на АЕЦ, която се намира в добро финансово състояние. За миналата година централата е регистрирала 118 млн. лева печалба.

Сътрудничеството с България се развива прекрасно повече от шест десетилетия. Удължаването на Пети и Шести блок е важен проект за „Росатом“. Това фактически е даване на втори живот, който ще позволи да се използват пълноценно следващите 30 години, коментира първият заместник генерален директор „Росатом“ Кирил Комаров. Той разкри, че наред с ремонтната дейност “Русатом Сървис“ има и социални ангажименти Компанията предстои да построи нов спортен комплекс в Козлодуй.

"Русатом Сервис“ има два договора, свързани с продължаването на срока за експлоатация на Пети и Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“. Двата лиценза изтичат съответно през ноември 2017 г. и през октомври 2019 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Република Македония започва предприсъединителни преговори за членство в НАТО
Република Македония започва предприсъединителни преговори за членство в НАТО
Дете пострада тежко, след като беше блъснато от кола на тротоар
Дете пострада тежко, след като беше блъснато от кола на тротоар