НОВИНИ

Удостоиха Росен Плевнелиев с най-висшето държавно отличие на Черна гора

Президентът Росен Плевнелиев беше удостоен с най-висшето държавно отличие на Черна гора орден „Черна гора“ с лента. Българският държавен глава е на еднодневно работно посещение в страната по покана на президента на Черна гора Филип Вуянович, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

bnt avatar logo
от БНТ
13:39, 20.12.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Орденът бе връчен на Росен Плевнелиев в знак на признателност за неговите последователни усилия и неотклонната подкрепа на България за европейската и евроатлантическата интеграция на Черна гора.

“България поставя високо в приоритетите си двустранните отношения с Черна гора. Споделяме общи европейски ценности и вярваме, че регионът ни трябва да бъде свързан още по-добре и заедно работим за постигането на тази цел“, заяви президентът Плевнелиев и изрази надежда, че скоро Черна гора ще бъде посрещната като пълноправен член на европейското семейство.

“От разкъсван от конфликти и войни регион, успяхме да превърнем Балканите в мирен и обединен регион, посветен на сътрудничеството. Няма по-добър избор от това да бъдем партньори и да си помагаме“, заяви още Росен Плевнелиев и напомни, че България e първата държава, признала независимостта на Черна гора през 1878 г.

В рамките на посещението си президентът, заедно със своя черногорски колега, ще участва в тържествена церемония по случай десетата годишнина от възстановяването на дипломатически отношения между двете страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Цветанов: Няма да има кабинет, ще се върви към избори!
Цветан Цветанов: Няма да има кабинет, ще се върви към избори!
​Заподозреният за нападението в Берлин имал разрешение за временно пребиваване
​Заподозреният за нападението в Берлин имал разрешение за временно пребиваване