НОВИНИ

"Уикилийкс" публикува близо 5000 документа за Франсоа Фийон и Марин Льо Пен

"Уикилийкс" публикува около 4800 документа за Франсоа Фийон и Марин Льо Пен, които ще се борят за президентския пост във Франция. Все още не е ясно каква част от тях могат да бъдат компрометиращи за кампаниите на двамата кандидати.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:25, 01.02.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:41 мин.
По света

1 138 - толкова са документите, които имат отношение към лидера на крйнодесния "Национален фронт" - Марин Льо Пен. Тези свързани с Франсоа Фийон са 3 630. До всички има свободен достъп.

В момента прокуратурата във Франция проверява Фийон и съпругата му - Пенелопи, по обвинения за неправомерно взети около 600 хиляди евро. В пресата се появи информация, че г-жа Фийон е била наета за сътрудник на съпруга си, докато той е бил депутат, но позицията е била фиктивна. Самият Фийон заяви, че няма какво да крие и подобни обвинения само засилват решимостта му да се бори за мястото в Елисейския дворец.

В полунощ пък изтече срокът, който Марин Льо Пен имаше, за да върне надвзети около 300 000 евро от Европарламента. Според обвинението, тя е използвала неправомерно средствата, за да плаща на помощници в седалището на "Националния фронт" в Париж. Льо Пен беше категорична, че няма да върне парите и заяви, че е жертва на "политически мотивирана вендета". Ако сумата не бъде възстановена, половината й заплата ще бъде запорирана, и тя ще бъде лишена от средствата за допълнителни разходи. Социологическите данни показват, че Льо Пен вероятно ще влезе в пряк сблъсък за президентския пост с кандидата на консерваторите Франсоа Фиойн и центриста Манюел Макрон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се движат цените на основните продукти
Как се движат цените на основните продукти
Честит Трифон Зарезан!
Честит Трифон Зарезан!