Оказва се, нашите пра-пра баби са се женили винаги през зимата, февруари, дори и без участието на католическия Свети Валентин, е бил най-любовният месец за българите - за това разказва историческия музей в Севлиево.

Севлиево

И без покровителството на определен светия, февруари от векове за българите си е месец на любовта. Но не заради виното. Просто зимата е най-удобното време за сватби.

Надежда Ботева - уредник в исторически музей Севлиево: Никъде в нашия архив нямаме сватба през лятото.Във връзка с християнския календар и чисто практически, когато хората по-нямат работа, повече празнуват, са си правили сватбите.

Първата сватбена снимка е от 1872 година. Но зимните сватби вероятно са доста по-далечна традиция, от предфотографско време. Снимките определено разказват и друго - любовта ги е връхлитала млади, девойките като правило на 17, мъжете на 20. И белите рокли не са в традициите.

Надежда Ботева - Тогава е било достатъчно нещо на главата като воал. Бяло покривало, даже не було.

Бели рокли се появяват по-късно и са рядкост, свидетелстват снимките от две сватби на богати фабриканти. Колекцията на музея пази и трогателно любовно обяснение върху картичка от преди 110 години. Изгората се казва Цанка Конова.

Надежда Ботева: Надявам се, че това ми букетче ще дръпне поне една от нежните ви сърдечни струни и ще ви наведе нови мисли за нов живот все тъй весел спокоен и порядъчен живот, какъвто вярвам сте прекарвали и досега.

И макар че брачните ритуали вървят с договор за зестра - някой и друг декар земя или ценна шевна машина, през 19 век младите най-често са се взимали по-любов.