НОВИНИ

Украински капитан: “Обстановката с корабоплаването е лоша”

Ниското ниво на река Дунав води до образуването на прагове и ограничения в плавателния път на реката. Затова до остров Белене се образуват групи от изчакващи кораби, които търсят начин да преминат. Ситуацията през последните седмици става все по-критична заради липсата на валежи.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
20:35, 03.10.2016
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Украинският кораб “Капитан Глушко” плава ненатоварен надолу по течението на Дунав. Екипъжът му разказва, че са успели да преминат в района на Белене, но са станали свидетели на това как много български и чужди кораби изчакват. Споделят, че в австрийския участък на реката не срещат подобни препятствия.

Михаил Потьомин – капитан на украински кораб
“Обстановката с корабоплаването е лоша. Трябва да се търси откъде да се премине. Ходим, премерваме и после преминаваме. Успяхме да прекосим в района на остров Белене, защото не сме натоварени. Освен това можем да плаваме на дълбочина до 18 дециметра. Тогава в критичния участък беше 26 дециметра.”

Корабоплаването е затруднено в района на остров Милка, където капитаните трябва да издърпват шлеповете един по един. Прогнозата е неблагоприятна, защото няма валежи в Централна и Западна Европа, което означава, че ниското ниво ще продължи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финансови интереси ли са причина за затваряне на станцията на Мусала?
Финансови интереси ли са причина за затваряне на станцията на Мусала?
 Първото изслушване на Кристалина Георгиева пред ООН
Първото изслушване на Кристалина Георгиева пред ООН