За първи път в новата история на Украйна депутати и държавни служители декларираха доходите си в обществено достъпна база. За изненада на обикновените украинци управниците им разполагат не само с милиони в брой, но и със скъпи колекции часовници и произведения на изкуството.

© Архив

118 хиляди държавни служители, сред които и украинските депутати, декларираха по електронен път доходите си за последната една година. Създаването на базата данни с богатствата и авоарите на хората във властта, е едно от условията, заложено в антикорпуционния закон на Украйна. Оказва се, че украинските бюджетници разполагат със сериозни средства. Само украинските депутати, които са 450, се декларирали около 500 милона долара.

Рекордьор е депутат от фракцията Народен фронт със 75 милиона долара. Милион и 200 хиляди пък е декларирал премиерът Владимир Гройсман, а президентът на страната - Петро Порошенко и съпругата му, разполагат с над 23 милиона долара. Обикновените украинци са изненадани и недоволни от декларациите. По всичко личи, че настоящата политическа класа не е по-различна от предишната, казват хората. А експерти посочват, че няма как хората да имат вяра в собствената си валута, след като депутатите им имат сметки в долари.

Олександра Устинова, Център за борба с корпуцията: "Това, което виждам до момента е една малка революция за Украйна, защото когато видиш декларирани 35 милиона гривни в брой, като подаръци, осъзнаваш, че това са подкупите, или това е възможно да са нелегалните пари, които трябва да бъдат проверени от Националното антикорупционно бюро."

Сега следва да се види дали и как ще реагират Националното бюро за борба с корупцията и Пркуратурата в Украйна, и дали ще инициират проверки.