НОВИНИ

Украинският град Днепропетровск ще се нарича вече Днепър

Върховната рада преименува днес украинския областен център Днепропетровск, който занапред ще се нарича Днепър, съобщи ТАСС.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
12:16, 19.05.2016
6827
Чете се за: 00:38 мин.
По света
украинският град днепропетровск нарича вече днепър

Това е четвъртият по брой на жителите град в Украйна след Киев, Харков и Одеса с население над 982 000 души към март т. г. Областният център е сред най-големите индустриални градове в страната.

Наречен първоначално Екатеринослав в чест на руската императрица Екатерина Втора и носил за кратко името Новоросийск, през 1926 г. градът на р. Днепър е кръстен на известния революционер, впоследствие съветски партиен и държавен деец Григорий Петровски и става Днепропетровск.

Украинският парламент го преименува днес по силата на миналогодишния закон за декомунизацията, който "осъжда комунистическия и нацисткия режим", забранявайки пропагандата на съветски символи. Той предвижда да се преименуват градовете и улиците в страната, наречени в чест на съветски държавни дейци, да се съборят и всички паметници в тяхна чест.

През декември градските власти в Днепропетровск отправиха до Върховната рада искане да не се променя името на града, което трябваше да бъде запазено според 80 на сто от местните жители.

Кметството предложи парламентът да вземе решение, че градът на р. Днепър всъщност не носи името на съветския ръководител, а на Св. апостол Петър. Това предложение бе повторено днес пред депутатите от представител на парламентарната опозиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пясъчна буря в Северозападен Китай
Пясъчна буря в Северозападен Китай
ДПС и ДОСТ се изправят един срещу друг на празника на Джебел
ДПС и ДОСТ се изправят един срещу друг на празника на Джебел