НОВИНИ

Украйна е получила правата доставка американски противотанкови ракети "Джавелин"

Украйна е получила първата доставка американски противотанкови ракети "Джавелин" и установки за изстрелването им, съобщи днес украинският президент Петро Порошенко, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:46, 30.04.2018
Чете се за: 00:32 мин.
По света
украйна получила правата доставка американски противотанкови ракети джавелин

"Мога да потвърдя, че отдавна чаканите оръжия пристигнаха в украинската армия" написа Порошенко в профила си във "Фейсбук".
През март Държавният департаментт на САЩ одобри продажбата на Украйна на системи "Джавелин" на стойност 47 милиона долара. Киев и Вашингтон са убедени, че тези оръжия ще помогнат на Украйна да изгради в дългосрочен план отбранителния си потенциал.

САЩ са един от най-твърдите поддръжници на правителството на Украйна, след като Русия анексира Крим през 2014 г. и последвалите сражения със сепаратистите в източните украински области. Но решението да се достави смъртоносно оръжие е деликатно, защото Русия е предупреждавала, че въоръжаването на Украйна ще дестабилизира ситуацията и ще подтикне Киев да употреби сила, коментира Ройтерс.

Справка в "Уикипедия" сочи, че портативната ракетна установка "FGM-148 Javelin" има инфрачервено насочване, което позволява на стрелеца да се укрие веднага след изстрелването, за разлика от системи с дистанционно насочване като "M47 Dragon", които стрелецът трябва активно да управлява до попадението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме 1 май - Международния ден на труда
Отбелязваме 1 май - Международния ден на труда
Вандализъм в София
Вандализъм в София