НОВИНИ

Украйна иска екстрадиране на един от биячите на Околовръстното шосе

Украинският депутат Антон Геращенко, извънщатен съветник на министъра на вътрешните работи, призова за екстрадирането на арестувания в София Георги Близнаков, който беше задържан заради побоя на Околовръстното шосе. В Киев Георги Близнаков фигурирал в списък на заподозрени участници във въоръжените групировки на сепаратистите в Донбас по време на войната в Източна Украйна и може да бъде съден за военни престъпления.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
17:17, 29.02.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света
украйна иска екстрадиране един биячите околовръстното шосе

Името на българския гражданин Георги Близнаков, заедно с негови снимки, фигурира в украинския сайт "Миротворец", който съдържа включително база данни на издирвани от Украйна участници в бойните действия в Източна Украйна на страната на сепаратистите.

По този повод украинският депутат Антон Геращенко, както самият той съобщава в профила си в социална мрежа, е изпратил писма до компетентните правоохранителни органи в Украйна с призив да бъде подготвени документи за екстрадирането на Близнаков в Киев. Ако се докаже, че Близнаков е участвал в боевете в Източна Украйна, той може да бъде съден за участие в незаконни въоръжени групировки.

Според Геращенко, ако България откаже да екстрадира Близнаков, то Украйна може да поиска той да бъде съден и у нас по българските закони. От българската прокуратура коментираха, че са запознати с медийните публикации по случая, но засега не са получавали документи с искане за екстрадиране на Близнаков. От украинското посолство също засега отказват да коментират случая.

Георги Близнаков, частен охранител, беше сред четиримата задържани миналата седмица за жесток побой на шофьор на Околовръстното шосе в София.

;

Когда чуть более года назад был запущен проект "Миротворец", российская лжепропагандистская машина высмеивала наши попы...

Posted by Антон Геращенко on Monday, February 29, 2016
;

Това е публикацията в профила на Антон Геращенко във Фейсбук, в която той пише за какво в Украйна издирват Георги Близнаков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Световната премиера на „24 часа”  в програмата на София Филм Фест​
​Световната премиера на „24 часа” в програмата на София Филм Фест​
Страни от ЕС затягат мерките срещу бежанците
Страни от ЕС затягат мерките срещу бежанците