Предизборната агитация в Украйна е на финалната права - утре в страната е ден на тишина, в неделя украинците избират президент. Социологическите проучвания показват, че много малко украинци вярват в честността на вота. Вътрешното министерство излезе с информация за стотици подадени жалби срещу щабовете на двама от тримата фаворити за поста.

Компроматна война и любов към парите - така накратко анализатори описват кандидат-президентската надпревара в Украйна. В началото основната битка беше между настоящия държавен глава - Петро Порошенко и бившият премиер - Юлия Тимошенко. Стотици жалби за опити за купуване на гласове са били подадени срещу щабовете и на двамата, обяви министърът на вътрешните работи Арсен Аваков.

И двамата отричат категорично подобни обвинения, но социологията е показателна - 80% от украинците смятат, че вотът ще бъде фалшифициран.

Дария е художник и има свой поглед върху ситуацията. Направила е портрет на Порошенко от опаковките на бонбоните негово производство. В картината ѝ обаче има и гилзи.

Дария Марченко, художник: На заден план виждаме страната - страната е във война и надгробни камъни. А президентът ... е в шоколад... от където и да го погледнеш.

И колкото войната Порешенко-Тимошенко беше шумна, а стремежът и на двамата за максимално медийно внимание - осезаем, толкова тихо, но най-забележимо беше присъствието на актьора и комик Володимир Зеленски. Той участва в популярен телевизионен сериал, в който играе държавен глава. А сега се опитва да стъпи на истинската политическа сцена.

Проучванията показват, че Зеленски може да разчита на подкрепата на 30% на избирателите. Тимошенко и Порошенко са почти наравно - с между 15 и 17 на сто. Почти сигурно е, че ще има втори тур на вота.


Последен митинг на Петро Порошенко преди президентските избори в Украйна

Последен митинг на Петро Порошенко преди президентските избори в Украйна

Броени дни остават до президентските избори в Украйна. За поста се борят рекордните 39 кандидати. Трима от тях са с най-големи шансове. Кои са Шоколад...