НОВИНИ

Украйна ликува. Изкуство или геополитика?

Украйна празнува първото място на Евровизия, спечелено с 534 точки от певицата Джамала. Силно драматичната песен привлече внимание и със своя политически характер, който противоречи на регламента на песенния конкурс. Русия напразно протестира, а нейният представител Сергей Лазарев, сочен за фаворит, зае трето място. Един политически конфликт се пренесе на музикалната сцена.

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:39, 15.05.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Триумфът на Евровизия окрили украинците. Лично президентът Порошенко благодари на Джамала. Той написа в Туитър: "Това беше невероятно изпълнение, невероятна победа!" и добави във Фейсбук: "С нейния глас говори целият украински народ. Истината, както винаги, победи." Най-радостни са кримските татари, защото победителката е от тяхната общност.

Айдер Муждабаев: "Не мога да предам това с думи, това е невероятно за кримските татари. Всички украинци бяха за нас и светът беше за нас".

Песента "1944" е посветена на трагичните събития през тази година, когато по заповед на Сталин татарите са депортирани в Средна Азия. Джамала, чиято прабаба е преживяла това, не е изненадана от успеха.

Джамала: "Бях сигурна, че ако пееш, ако говориш за истината, това може да развълнува хората".

Организаторите на Евровизия приеха песента за историческа и не уважиха протеста на Русия за политическия ѝ характер. Този контекст се подсилва от събитията преди две години, когато Москва анексира Крим.

;

Класирането преобърна прогнозите на букмейкърите. Руската поп звезда Сергей Лазарев беше сочен за победител, но остана трети. Това разгневи не само политиците в Москва, където заговориха за информационна война срещу Русия.

Самият Лазарев избра да подчертае положителните новини.

Сергей Лазарев: "Ние победихме според гласуването на зрителите. За мен това е голяма победа.

Русия получи най-много точки от зрителите - 361. Украйна е втора с 323. Австралия е четвърта по този показател, но се класира на второ място.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветанов: Сезиране на Конституционния съд относно референдума остава вариант
Цветанов: Сезиране на Конституционния съд относно референдума остава вариант
Най-големият круизен кораб беше спуснат по вода
Най-големият круизен кораб беше спуснат по вода