НОВИНИ

Украйна ликува, след първото място на Джамала на Евровизия

Украйна ликува, след като Джамала спечели първо място за страната. Лично президентът Порошенко благодари на певицата, като написа в Туитър: "Това беше едно невероятно изпълнение, една невероятна победа!"

украйна ликува първото джамала евровизия
bnt avatar logo
от БНТ
11:05, 15.05.2016
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Песента "1944" обаче поставя въпроси, защото е политическа, противно на правилата на конкурса. Тя разказва за депортирането на кримските татари по времето на Сталин. Политическият подтекст се подсилва заради събитията при анексирането на Крим от Русия през 2014 г. Москва остро протестира срещу подобно участие на Украйна, но организаторите на Евровизия сметнаха, че думите в песента на Джамала са от историческо естество и одобриха песента й.

Руската поп звезда Сергей Лазарев беше фаворит за спечелване на конкурса, но остана на трето място с 491 точки. Би Би Си цитира коментар, че в много бивши съветски републики, където обикновено гласуват за Русия, сега са подкрепили Украйна и така са пратили послание на Москва.

Второ място с 511 точки зае Австралия, която се представя за втори път на европейския песенен конкурс. Този успех й донесе корейката Дам Им, която е емигрирала там на 9 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакции в сайтове и социални мрежи
Реакции в сайтове и социални мрежи
Представянето на Поли Генова е най-доброто за България досега
Представянето на Поли Генова е най-доброто за България досега