НОВИНИ

Украйна обвини Руските служби за сигурност за скорошната кибератака

Руските служби за сигурност са отговорни за скорошната кибератака според Украинската държавна служба за сигурност, като според нея целта е била да се унищожат важни данни и да се всее паника, предава Ройтерс. Руското външно министерство и Федералната служба за сигурност все още не са отговорили официално.

Андрей Георгиев
от Андрей Георгиев
13:29, 01.07.2017
Чете се за: 00:38 мин.
По света
украйна обвини руските служби сигурност скорошната кибератака

Според Украинската държавна служба за сигурност скорошната кибератака е била извършена от същите хакери, които атакуваха украинската електропреносна мрежа през декември 2016 г. Украински политици веднага обвиниха Русия за кибератаката от вторник, но говорител на Кремъл определи това като „необосновани обвинения“.

Според украинската страна събраната информация от нейните служби и от чужди компании за киберсигурност сочат към намесата на специалните служби на Русия в кибератаката. В петък Украинската служба за сигурност обяви, че през май и юни т.г. е иззела техника на руски агенти, които са планирали кибератаки срещу Украйна и други страни.

;

Много компании за киберсигурност се опитват да разберат кой стои зад компютърния вирус, наречен от някои „НотПетя“ (Не-Петя). Той успя да проникне в много компютъри, да наруши различни доставки и да спре работата на фабрика за шоколад в Австрия. Вирусът е засегнал около 60 държави, но няма данни сред тях да е България.

;


Този компютърен вирус беше определен като дори по-опасен от вируса „WannaCry“, който успя да наруши работата на здравните служби във Великобритания, припомня репортерът на БНТ Джанан Дурал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три сигнала за неспазване на правилата за работа в жегите са подадени в Пловдив
Три сигнала за неспазване на правилата за работа в жегите са подадени в Пловдив
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска