НОВИНИ

Украйна получи парите от МВФ и се надява на още един транш тази година

Международният валутен фонд (МВФ) преведе по сметката на Украйна кредитния транш от 1 милиарда долара, съобщи днес пресслужбата на министерството на финансите, цитирана от ТАСС.

украйна получи парите мвф надява един транш година
bnt avatar logo
от БНТ
19:33, 16.09.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Днес по бюджетната сметка бе преведен третият транш от 1 милиард долара. Траншът се предоставя по програмата за разширено финансиране от МВФ на обща стойност 17,5 милиарда долара, се посочва в съобщение.

Така, според ведомството, страната ще може да получи и 1 милиард долара кредитни гаранции от САЩ, 600 милиона евро заем от ЕС и друга подкрепа от международните партньори с цел да се помогне на Украйна да възстанови икономиката си и да създаде условия за самостоятелно развитие след завършване програмата.

Траншът е в размер 716,11 специални права на тираж (еквивалент на около 1 милиард долара). По-голямата част ще бъде получена в специални права на тираж (валутата на МВФ - бел. ред.), а останалото - в международна валута. Парите ще отидат за увеличаване на международните резерви на националната банка, съобщи институцията.

Украйна се надява до края на годината да получи още един транш от 1,3 милиарда долара, но за целта трябва дотогава да вземе решение за вдигане на пенсионната възраст. Това пише днес украинското издание "Апостроф", разполагащо с копие от новата версия на меморандума между Украйна и МВФ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Италианската брегова охрана спаси нови стотици мигранти край бреговете на Либия
​Италианската брегова охрана спаси нови стотици мигранти край бреговете на Либия
Бездомни в градинката пред блок в „Младост“
Бездомни в градинката пред блок в „Младост“