НОВИНИ

Украйна празнува днес 25 години независимост

Украйна празнува днес 25-ата годишнина от провъзгласяването на независимост с голям военен парад в Киев, предаде АФП. Страната обаче още не е приключила кръвопролитния въоръжен конфликт с проруските сепаратисти в източните региони.

bnt avatar logo
от БТА
14:50, 24.08.2016
Чете се за: 00:29 мин.
По света
украйна празнува години независимост

Хиляди украинци, повечето с везани ризи в национален стил, наричани тук "вишиванки", се събраха в столичния център, за да участват в шествието. За разлика от миналата година по време на парада бяха демонстрирани тежки въоръжения.

Множество зрители развяват синьо-жълти украински знамена край главната улица на Киев до площад "Независимост", по-известен като Майдана - символ на проевропейския протест, приключил със свалянето на проруския режим на бившия президент Виктор Янукович през февруари 2014 г.

Колоната тръгна под звуците на украинския химн. В парада участват около 4000 души, включително войници, гвардейци от силите на вътрешното министерство, части от полицията и граничните войски.

Според местни медии за пръв път в шествието са се включили бойци от специалните сили и резервисти от армията. Бяха показани близо 200 единици военна техника, включително танкове и бронирани коли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът и премиерът поднесоха съболезнования за жертвите в Италия
Президентът и премиерът поднесоха съболезнования за жертвите в Италия
Мощно земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер разлюля Мианма
Мощно земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер разлюля Мианма