НОВИНИ

Украйна приведе в повишена бойна готовност войските си в района на Крим

Украйна приведе днес в повишена бойна готовност войските си в района на Крим и Донбас, а в Кремъл бяха обсъдени допълнителни мерки за сигурността на анексирания полуостров. Украинският президент Петро Порошенко в същото време поиска телефонни разговори с лидерите на Русия, Германия и Франция, с еврокомисията и вицепрезидента на Съединените щати. Ескалацията на напрежението идва ден, след като Русия обяви, че е предотвратила атентати в Крим.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
18:12, 11.08.2016 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
По света
украйна приведе повишена бойна готовност войските района крим

Москва и Киев днес си разменяха обвинения заради два инцидента в северните райони на Крим на 7 и 8 август, при които загинаха четирима души, сред които двама руски офицери.

Руското контраразузнаване обяви, че е предотвратило опит за проникване на две украински диверсионни групи, които са готвели атентати срещу важни обекти на полуострова, включително туристически. Като доказателство беше разпространено видео, на което са показани самоделни взривни устройства, както и един от петимата заловени.

Украйна отрича.

Украинският гражданин Евгений Панов е от Запорожска област. За него руските спецслужби твърдят, че е агент на украинското военно разузнаване. Пред украински медии обаче братът на Панов отрича обвиненията, като твърди, че той е отвлечен. Властите в Киев също отричат.

Олександър Мотузяник, военен говорител: Изявленията на Москва не отговарят на реалността. Тези действия и изявления на Кремъл са направени с цел да се дискредитира Украйна, да се затормозят Минските споразумения и да се ескалира конфликта в Източна Украйна.

Русия твърди, че цел на диверсиите е дестабилизация на обстановката преди парламентарните избори през септември. Руският президент, който тази сутрин свика заседание на Съвета за сигурност, обвини Киев, че играе опасна игра.

Владимир Путин, президент на Русия: Но това, което е от най-голямо значение, е тези, които подкрепят властите в Киев, да решат какво искат. Искат ли клиентите им да продължат с провокации като тези или искат реално мирно решение?

Каквото и да се е случило в Крим, политическите и военни последствия са на лице. Русия отмени участието си в преговорите в нормандски формат след месец. По непотвърдени данни Русия е прехвърлила и допълнителни военни части и техника в северните райони на Крим, а Украйна приведе в повишена бойна готовност войските си в района.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без плажове на брега на река Дунав
Без плажове на брега на река Дунав
​Кой е бизнесменът Абдуллах Бююк
​Кой е бизнесменът Абдуллах Бююк