НОВИНИ

Украйна ще изпрати отново своя флотилия в Азовско море

Украйна смята отново да изпрати свои военни кораби в Азовско море, каза днес секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олександър Турчинов, цитиран от Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
19:48, 19.12.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света
украйна изпрати отново своя флотилия азовско море

В интервю за Би Би Си Турчинов се аргументира, че една такава мисия е необходима, за да се попречи на Русия да установи контрол над водния басейн.

Подобен ход би създал предпоставка за нов военноморски сблъсък между Украйна и Русия като този от края на миналия месец, който доведе до рязко изостряне на обстановката в целия регион, отбелязва АП.

Руското министерство на външните работи нарече изявлението на Турчинов "провокация".

;

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна каза пред Би Би Си, че е изключително важно страната му да предприеме нова военноморска акция в Азовско море, защото ако тя бездейства, Русия ще установи пълен контрол над морски пътища и ще диктува волята си. "Ние нямаме алтернатива", подчерта той.

На 25 ноември руската брегова охрана задържа три украински военни кораба, които се опитваха да влязат в Азовско море, и задържа членовете на техните екипажи - общо 24 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Товарен кораб заседна на брега на Мраморно море
Товарен кораб заседна на брега на Мраморно море
Илон Мъск представи новия си тунел за борба със задръстванията в Лос Анджелис
Илон Мъск представи новия си тунел за борба със задръстванията в Лос Анджелис