НОВИНИ

Украйна ще уведоми Русия, че няма да продължи договора за дружба

Президентът на Украйна Петро Порошенко каза днес, че има намерение до 30 септември да уведоми Русия за прекратяване на действието на Договора за дружба, сътрудничество и партньорство между двете страни, предаде ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
20:42, 03.09.2018
Чете се за: 00:28 мин.
По света
украйна уведоми русия продължи договора дружба

На среща с лидерите на парламентарните групи днес той каза, че в най-скоро време ще свика заседание на украинския Съвет за национална сигурност (СНС) за обсъждане на въпроса.

Порошенко подчерта, че "договорът не се анулира, защото това е сложна и дълга процедура, а прекратява действието си, защото то не се продължава". Той добави още, че този въпрос е изключително от компетенцията на президента и не изисква гласуване в парламента. Порошенко обаче иска все пак да чуе мнението на депутатите и то да бъде отчетено при обсъждането на въпроса в СНС.

На 30 август външният министър Павло Климкин каза, че министерството е подготвило всички необходими документи за прекратяването на договора, чийто срок изтича през април 2019 г.

През октомври 2018 г. изтича срокът, в който страните са длъжни да заявят дали смятат да продължат или да прекратят действието на договора за пореден 10-годишен срок.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничават скоростта за движение по повечето мадридски улици до 30 км/ч
Ограничават скоростта за движение по повечето мадридски улици до 30 км/ч
В над 500 училища в страната все още текат ремонти
В над 500 училища в страната все още текат ремонти