НОВИНИ

Укрепват спуканата дига на река Чая

Спешни дейности за разширяване на коритото на река Чая край пловдивското село Катуница започнаха днес. Целта е да се промени течението на водата, за да може да се укрепи спуканата дига. Все още не е ясно чия собственост е съоръжението и въпросът кой носи отговорност за състоянието му създаде напрежение между представителите на държавната и местната власт.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
18:17, 05.02.2019
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Багерите влязоха в коритото на река Чая край Катуница още преди обед.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: В момента се отваря старото русло на реката, това, по което тя е текла допреди няколко години, за да може веднага след това да започне и ремонтът на подпорната стена.
Васил Толев, жител на Катуница: Дорде не станат работите, не сме спокойни ей там насреща живея.

Частичното бедствено положение в Катуница ще остане в сила, докато дигата не бъде укрепена. Изпълнител на аварийните ремонтни дейности е „Напоителни системи", въпреки че все още няма яснота чия собственост е подпорната стена.

Димитър Здравков, кмет на община Садово: "Напоителни системи" твърдяха, че този обект не е техен в един момент, когато стана ясно, че този обект ще бъде разплащан, почнаха да звънят от Министерството на земеделието от "Напоителни системи", че обектът е техен докога ще работим по този начин с държавата?
Здравко Димитров, областен управител: Значи, няма документ, 73-та година е строено, търсихме, ама няма...
Снежина Динева, изп.директор на „Напоителни системи": Публично-държавна собственост е и установяваме кое министерство ще носи отговорността, ние сме държавна фирма и поемаме ремонта през „Бедствия и аварии".

В селото са категорични, че реката е променила течението си заради незаконен добив на инертни материали. Сигнали за това били подавани многократно.

Красимир Юруков, кмет на село Катуница: Тази фирма се знае и от полиция, и от институциите в България, и областта, която направи така че тази стена пропадна, водата я подкопа, промени течението на реката.
Борислав Благоев, жител на Катуница:
- Кой копае знаете ли ?
- Фирма фантом се казва, фирмата на някой наш отговорен другар, щото няма как да го спрат тоя човек, ей къде му стоят багерите.

Сигналите за незаконен добив на инертни материали отново ще бъдат внесени в прокуратурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
19 страни от ЕС обявиха подкрепата си за Хуан Гуайдо
19 страни от ЕС обявиха подкрепата си за Хуан Гуайдо
Армията набира военнослужещи за над 5000 свободни места
Армията набира военнослужещи за над 5000 свободни места