На прага на зимата служители на „Напоителни системи” разчистват и укрепват с инертни материали защитната дига по река Дунав, която е дълга 42 километра. Комисия от специалисти проверява 20 водни обекта в русенска област, както и изправността на помпените станции в района.

Русе

Почистени са 37 километра от защитната дига по Дунав. В готовност за работа вече е и помпената станция в село Ряхово, която доскоро не работеше на пълни обороти. Направена е профилактика на машините, осигурени са пари за заплати, погасени са дълговете за ток. Местните жители се надяват, че след като са взети тези мерки земеделските им земи тази година няма да се наводнят.

Симеон Йорданов
„Тук има регистрирани над три хиляди декари бари. И като дойде високата вода тия бари не пропускат водата.”
Валентин Колев - заместник областен управител
„Заради намаления бюджет отводнителните съоръжения не са работили на пълен капацитет и това е предизвикало високото ниво на подпочвените води. Спасението е в перфектната работа на тези съоръжения.”

Заради липсата на средства обаче не работи помпената станция в село Сандрово.

Валентин Атанасов - кмет на Община Сливо поле
„Трябва да се правят по проекти или с пари на държавата нови отводнителни системи, съоръжения.”

При есенно-зимната проверка на язовирите в областта е установено, че те имат свободен обем и могат да поемат допълнително количество вода при интензивни валежи.