НОВИНИ

Улесняват достъпа до интернет в Куба

Кубинските власти полагат все повече усилия да отворят страната към света. Улесняването на достъпа до интернет е една от най-важните стъпки в този процес.

улесняват достъпа интернет куба
bnt avatar logo
от БНТ
21:57, 11.04.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Доскоро в Куба интернет беше достъпен само в няколко големи хотела. Но от лятото на миналата година в страната има 35 места, на които може да се влезе в мрежата срещу заплащане. 10 от тях са в Хавана и са изключително популярни сред местните.

Селма Моралес: "Трябва да си купиш карта и да се регистрираш на уеб страница".

Официалната цена на карта за един час е около две евро, но често повечето карти са изкупувани от хора, които след това ги продават с печалба. Услугата е скъпа за кубинците, чиято средна заплата е 25 евро. Затова те използват ценното време в Интернет много внимателно - търсят си работа, поддържат връзка с роднини и приятели, които са далече.

Рикардо Диас: "Трябва да правим жертви, за да си осигурим достъп до нещо, което всеки друг има в дома си. Опитвам се да си намеря работа в чужбина - в Канада, в Лондон. Много приятели ми помагат".

За да слушат музика, да гледат филми, да четат списания или да играят игри, около два милиона кубинци използват нелегалната система "ел пакете". Тя предлага един терабайт информация на седмица, а и властите не възпрепятстват достъпа до нея.

Хуан Перес: "Трябва да отидеш в дома на дистрибутор, за да ти направи копие, което струва 10 долара. След това аз го разпространявам за половин или за един долар в зависимост от това какви услуги искат хората".

Все още не всеки кубинец може да погледне през прозореца към света, наречен интернет, но определено времето, когато правителството определяше каква информация да достига до населението, е безвъзвратно отминало.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС удължи санкциите срещу иранци заради човешките права
ЕС удължи санкциите срещу иранци заради човешките права
Орбан се отказва от наложена неделна забрана за магазините
Орбан се отказва от наложена неделна забрана за магазините