НОВИНИ

Улично насилие в Хаити след обявяване на изборните резултати

Няколко правителствени сгради бяха подпалени в различни райони на Хаити, а един демонстрант бе убит при избухналите улични протести след оповестяването на окончателните резултати от проведения първи тур на парламентарните избори в страната, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:33, 20.12.2015
Чете се за: 00:31 мин.
По света
улично насилие хаити обявяване изборните резултати

Улични демонстрации и сблъсъци имаше в няколко района на островната карибска страна, макар че в столицата Порт-о-Пренс и в повечето райони на 10-милионната страна обстановката остана сравнително спокойна. Недоволство избухна в някои северни и южни части на Хаити.

Според протестиращите оповестените в петък вечерта от силно критикувания Изборен съвет резултати не отразяват волята на гласувалите. Преди втория тур с балотажите на 27 декември се сипят обвинения в изборни измами и манипулиране на резултатите.

18-годишен младеж бе фатално прострелян, когато привърженици на различни политически групировки се сблъскаха по улиците на североизточния град Терие Руж.

Демонстранти там подпалиха местна изборна секция, издигнаха улични барикади и разбиваха витрини на магазини. Подобни улични сблъсъци избухнаха и в съседния град Ферие, където бе подпалено местното кметство. Палежи на къщи и училища имаше и в северозападната част на страната.

Хаитянската национална полиция заяви, че се опитва да възстанови реда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бага-тур посрещна новата година по прабългарския календар
"Бага-тур" посрещна новата година по прабългарския календар
Трима загинаха при потъването на индонезийския кораб
Трима загинаха при потъването на индонезийския кораб