Няколко правителствени сгради бяха подпалени в различни райони на Хаити, а един демонстрант бе убит при избухналите улични протести след оповестяването на окончателните резултати от проведения първи тур на парламентарните избори в страната, предаде Асошиейтед прес.

© БТА

Улични демонстрации и сблъсъци имаше в няколко района на островната карибска страна, макар че в столицата Порт-о-Пренс и в повечето райони на 10-милионната страна обстановката остана сравнително спокойна. Недоволство избухна в някои северни и южни части на Хаити.

Според протестиращите оповестените в петък вечерта от силно критикувания Изборен съвет резултати не отразяват волята на гласувалите. Преди втория тур с балотажите на 27 декември се сипят обвинения в изборни измами и манипулиране на резултатите.

18-годишен младеж бе фатално прострелян, когато привърженици на различни политически групировки се сблъскаха по улиците на североизточния град Терие Руж.

Демонстранти там подпалиха местна изборна секция, издигнаха улични барикади и разбиваха витрини на магазини. Подобни улични сблъсъци избухнаха и в съседния град Ферие, където бе подпалено местното кметство. Палежи на къщи и училища имаше и в северозападната част на страната.

Хаитянската национална полиция заяви, че се опитва да възстанови реда.