НОВИНИ

Денят на ултиматума в Каталуния

Какво би станало, ако Мадрид реши да замрази автономните права на Барселона? Член от конституцията, който никога до този момент не е задействан в Испания, но който все повече изглежда като най-вероятната стъпка на премиера Рахой.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:25, 19.10.2017
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Член 155-и от Испанската Конституция - за задействането му се заговори още след спорния референдум за каталунската независимост на първи октомври. Какво постановява той?

От 1978-ма година е част от основния закон, приет след падането на генерал Франко и дава право на правителството в Мадрид да поеме властта в някоя от автономните области, ако това бъде необходимо. Има и своите условности - предвижда управляващите да призоват съответните регионални лидери да спазват конституцията.

Ако получат отказ, им дава право да замразят автономията и да започне процедура по прехвърляне на властта - в случая Барселона да бъде управлявана директно от Мадрид.

На извънредно заседание снощи обаче, най-голямата партия в каталунския парламент обяви, че ако член 155-и бъде задействан, ще подкрепи Карлес Пучдемон за обявяване на независимост на Каталуния.

Опит на Мадрид да вземе властта със сила пък би довел до размирици в автономната област - нещо, което испанският премиер се опитва да избегне. Във вчерашното си изказване пред парламента, Мариано Рахой за пореден път призова каталунския лидер да уточни - обявил ли е независимост или не. Ако "не", то тогава следват разговори между управляващите и сепаратистите. Ако отговорът е "да", Рахой беше категоричен - ще последват всички предвидени в конституцията мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И новият Висш съдебен съвет избра Георги Чолаков за председател на ВАС
И новият Висш съдебен съвет избра Георги Чолаков за председател на ВАС
782 жилищни сгради са санирани по Националната програма за енергийна ефективност
782 жилищни сгради са санирани по Националната програма за енергийна ефективност