НОВИНИ

Ултразвук вместо скалпел

Лекарите в университетската ендокринология успяха да изненадат френските си колеги.

Мария Чернева
от Мария Чернева
22:00, 15.12.2015
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Те демонстрираха авангарден метод за лечение на доброкачествени тумори с ултразвук. Методът е безкръвен и е силна алтернатива на хирургията. Най-хубавото е, че България е една от водещите страни в приложението му.

Е ето това, не се случва всеки ден. Френски лекари да черпят опит от българските си колеги. Още повече че става дума да метод, при който се използва френска апаратура.

А то и методът е достатъчно авангарден. В който ролята на скалпел играе фокусиран ултразвук.

Доц. Русанка Ковачева - Университетска болница по ендокринология: "Ултразвукът стопява възли в щитовидната жлеза, което спестява необходимостта от лечение".
Мария Чернева: "Т.е. вдига температурата?"
Доц. Ковачева: "С висока температура възелът се коагулира след което клетките в него умират и те вече не могат да се развиват, т.е. възелът намалява по размер, а не може повече и да расте. И за сега ултразвукът се оказва отлична алтернатива при фиброаденоми на млечната жлеза и възли на щитовидната.
Мария Чернева: "Лесно ли ви убедиха по този метод да ви лекуват?"

Николай Мечкаров: "Много бързо. Имайки пред вид че това, че съвременен метод, не е инвазивно лечение, нямах нужда от такова убеждаване.

При доброкачествените тумори, класическата хирургията не е особено ефективна. Без гаранция че няма да се появят нови образувания. И скалпелът носи излишен стрес, болка и белези.

Проф. Филип Турен - болница Питие Салпетриер, Париж: "И затова е невероятно, че вече имаме алтернатива на хирургията. В Париж все още не прилагаме тази технология, изостанали сме, трябва да ви настигнем".

А и лекарите вярват, че скоро ултразвукът ще докаже своята ефективност и при злокачествените тумори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледата невъзможна за една четвърт от българите
Коледата невъзможна за една четвърт от българите
Русия и САЩ в търсене на по-близки позиции за Сирия
Русия и САЩ в търсене на по-близки позиции за Сирия