НОВИНИ

Умишлено е поредното замърсяване на реките Юговска и Чепеларска

Ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска. Този път с цианид, който достига до 20 пъти над нормите. Всички институции са категорични, че замърсяването е умишлено и е причинено от незаконно заустване на производствени води. Нарушител е предприятието „Лъки инвест", което добива и преработва руда. Има и задържани.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
20:18, 22.02.2020
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Рано тази сутрин експертите видели, че предприятието не работи заради авария, станала преди два дни. Въпреки това слезли и до утайниците на фабриката.

Екатерина Гаджева, директор на РИОСВ-Смолян: На първия утайник видяхме една тръба, която прелива в реката. Час по-късно, когато се качихме с министъра и колегите, тръбата вече беше суха. Всъщност това е цианидът, който е излязъл без хвост, защото той е прелял през тази преливна тръба.
Дани Каназирева - областен управител на Пловдив: За нас напълно съзнателно и умишлено са си заустили производствените води в реката което е недопустимо.

От фирмата обаче отричат да са в нарушение.

Атанас Марински - изпълнителен директор на предприятието: Не може да извършваме такива зауствания нерегламентирано и ви казах, всичко е тук и всичко се вижда, как да стане нерегламентирано заустване.
Екатерина Гаджева, директор на РИОСВ-Смолян: Умишлено, умишлено, тръба като слънце.

Според екоминистъра проверката е дала резултат, защото е направена внезапно.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: Голямо е замърсяването, не трябва да се случва по този начин не искаме да плашим никой. Питейната вода не е застрашена, но ние не можем във всички реки кой каквото си реши да изхвърля и затова ще вземем мерки.

Полицията през целия ден продължи с огледа. Заради друго замърсяване на същата фирма, от преди 10 дни, вече има образувано досъдебно производство, като сега ще се вземат предвид и новите доказателства.

Борис Михов - Районна прокуратура Асеновград: Замърсяването е факт и то при всички положения произтича от нещо, по какъв начин е предмет на разследване, и кой е отговорен, и кой го е допуснал, или го е направил нарочно, в случая има и двете форми на изпълнителното деяние.

Все още не е ясно какви са пораженията от новото замърсяване.

Цветелина Кънева - директор на Басейнова дирекция Източнобеломорски район: Не сме видели никъде, към момента нямаме и подаден сигнал за умряла риба.

По искане на екоминистъра се изготвя карта на хвостохранилищата в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За пръв път от години Луковмарш не се състоя
За пръв път от години Луковмарш не се състоя
Нападнатото в автобус момче: Извиках за помощ, никой не ми обърна внимание
Нападнатото в автобус момче: Извиках за помощ, никой не ми обърна внимание