НОВИНИ

Умишлено убийство по хулигански подбуди е новото обвинение за смъртта на Тодор

Промяна в обвинението на двамата, пребили до смърт 18-годишния Тодор от Враца. Те ще отговорят за умишлено убийство по хулигански подбуди. Обвинение, което предвижда и доживотна присъда. Главният прокурор разпореди проверка на прокуратурата във Враца. Изпратен беше екип от специализирания отдел на Върховната касационна прокуратура. Това, обаче, не укроти гражданския гняв и общественото възмущение.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:41, 14.01.2016
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Развитието на разследването е довело до новите по-тежки обвинения, които предвиждат дори най-тежкото наказание "до живот, без право на замяна" за двамата братя Иван и Десислав Дамянови, твърдят от прокуратурата.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: "Изготвена е една съвсем предварителна справка за това какви са резултатите от първоначалната аутопсия. Установени са много други свидетели, които продължават и към този час да се разпитват".

От свидетелите, както и многото записи с мобилни телефони е установено, че една от възможните причини за фаталния изход е в действията на обвиняемите Иван и Десислав.

Румяна Арнаудова: "...е нанасяне на множество удари по тялото и главата на починалото момче".

Вижте във видеото още: разговор на Иво Никодимов с учителка на Тодор и негов съученик:


;

Според източници на "По света и у нас", при първата аутопсия са намерени данни за наличието на храна в белите дробове на починалия Тодор. Експерти твърдят, че това може да се случи след много силен удар в корема. Резултатът е задушаване и в никакъв случай не е лека телесна повреда, твърдят още медици, пожелали анонимност. Оказа се обаче, че тези данни от аутопсията не са докладвани на прокуратурата.

Румяна Арнаудова: "Това, което имаме като доказателства по делото е само едно описание на травматичните наранявания. Съвсем грубо, на ръка, ето по този начин изглежда. Това не е документ, който може да обоснове какъвто и да е извод. Тук са описани споменатите от мен преди малко 28 охлузвания, нищо повече".

От прокуратурата са категорични, че е установено безспорно, че Тодор е носил в себе си бокс и го е използвал по време на боя с братята Дамянови. За това говорят както нараняванията по пръстите на починалото момче, така и тези по двамата нападатели. За това свидетелствала дори и приятелката на Тодор.

Румяна Арнаудова: "Която вчера, в разпита си пред съдия го е заявила изключително ясно, ако искате след малко ще цитирам точните ѝ думи. Този извод се извежда и от всички останали разпитани до момента свидетели и очевидци. Момчето е носело бокс".

Румяна Арнаудова коментира и обвиненията, отправени от окръжния прокурор Десислав Начков към обществеността във Враца, че "протестите и изказванията на врачани били натиск върху прокуратурата". Начков е направил това изявление, пред интернет-сайта "Трибали", а Арнаудова го определи като негово лично мнение.

Румяна Арнаудова: "Аз лично и като прокурор, и като гражданин не просто разбирам протестиращите хора, но и споделям тяхната реакция. Абсолютно недопустимо е това, което ни е дало повод днес да се видим да се случва".

Отидохме и до врачанското село Девене, където живеят родителите на двамата братя. Заварихме заключена врата. Съседите разказват, че Дамянови затворили магазина си и напуснали дома си след вестта за убийството на Тодор. Не искат обаче да говорят за братята Иван и Десислав, не ги познавали добре.

За двамата братя се страхуват да говорят и техни колеги, които се занимават с търговия с автомобили.


ЗАЩО ПОНЯКОГА ПРАВОСЪДИЕТО НЕ ИЗГЛЕЖДА СПРАВЕДЛИВО? ГЛЕДНИ ТОЧКИ НА АДВОКАТИ ПО НАКАЗАТЕЛНО ПРАВО ВИЖТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еврокомисарят за миграцията призна за неуспех на квотната схема
Еврокомисарят за миграцията призна за неуспех на квотната схема
Антарктически дневник: Хана Пойнт
Антарктически дневник: Хана Пойнт