Днес в Русе заради Африканската чума по свинете заседава Областната епизоотична комисия. 70 440 животни са умъртвени в русенска област. Вчера загробването започна и в Караманово с 4500 животни. Според Българската агенция за безопасност на храните обстановката в селото е спокойна.

Русе

Продължава умъртвяването на животни в свинекомплекса в Голямо Враново, който също беше засегнат от Африканската чума по свинете. Ръководството на предприятието обаче е подало заявление с искане да не се умъртвяват всички животни, а да бъде запазена част от тях. Там цикълът на производство е по-различен и те смята, че разпространението на заразата може да бъде ограничено.

Д-р Николай Ненов - началник отдел в ОДБХ - Русе: Обектът е под контрол, няма право на движение на животни, постоянно присъствие има на официален ветеринарен лекар в обекта, така че няма някаква опасност нещо да излезе, да се разпространи,у да стане. Така че обектът се контролира като цяло. Но чакаме все пак отговор от Министерството.

Две държавни горски стопанства - от Бяла и „Дунав" от Русе поискаха по време на заседанието на комисията да получат достъп до горските територии, за да могат да секат дърва за огрев, за да изпълнят договорите, които са сключили в по-ранен период. Те обаче попадат в инфектираната зона от 200 кв. км.

Д-р Николай Ненов: Дърводобивът не е неотложна дейност и моето решение е да направим запитване до компетентните органи - Изпълнителната агенция по горите дали това се тълкува като неотложна дейност.

От горските стопанства коментираха, че в горите се разхождат хора, които събират билки, и също са потенциални разпространители на заразата, както и земеделците, които обработват земите си. От агенцията по безопасност на храните заявиха, че ще очакват сигнали, за да бъдат санкционирани нарушителите.

След протест: Избраха нов терен за загробване на прасетата от Караманово

След протест: Избраха нов терен за загробване на прасетата от Караманово

Край на напрежението в русенското село Караманово, където беше открито огнище на африканска чума в близкия свинекомплекс. След недоволството на местни...

Продължава приемането на списъци на стопани, които доброволно са умъртвили животните си, за обезщетения за почистване и дезинфекция на помещенията. Срокът е до идния понеделник.

След 1 септември започват да изплащат обезщетенията за чумата по свинете

След 1 септември започват да изплащат обезщетенията за чумата по свинете

След 1 септември започва изплащането на еднократната помощ за стопаните, които умъртвиха доброволно домашните си прасета заради африканската чума. Сре...