НОВИНИ

Унгария бърза да построи нова ограда по границата си

Нова ограда, съоръжения за електронно следене и павиран път за граничните полицаи са все част от продължаващите усилия на Унгария за спиране на потока от мигранти и бежанци от Близкия изток, Азия и Африка на южните й граници.

bnt avatar logo
от БТА
10:54, 17.09.2016
Чете се за: 01:32 мин.
По света
унгария бърза построи нова ограда границата

Правителството още не е обявило график за подсилените проекти по границата, но кметът на Ашотхалом, село на сръбската граница, заяви, че оградата, построена миналата година, е променила всичко.

"На практика в селото беше възстановен редът, което е огромно постижение, тъй като миграцията причиняваше проблеми от години", каза Ласло Торочкай, неотдавна избран за заместник-председател на крайнодясната партия Йоббик. "Най-непоносимо беше през 2015 г., когато хиляди мигранти дневно минаваха през селото ни, макар че още от септември 2014 г. стотици нелегални мигранти пристигаха всеки ден тук."

Оградите на Унгария, нейните антиимигрантски кампании и лошото отношение към бежанците бяха критикувани остро от Върховния комисариат на ООН за бежанците и различни правозащитни организации. Премиерът Виктор Орбан обаче остава непоклатим в политиката си на "самоотбрана" в областта на миграцията и срещу приемането на повече бежанци.

Близо 400 хиляди души са преминали през Унгария миналата година с намерението да достигнат Германия, Холандия, Швеция и други по-богати страни от ЕС.

Откакто бяха завършени оградите, подсилени с бодлива тел, на границата със Сърбия в средата на септември 2015 и по хърватската граница месец по-късно, броят на мигрантите, влизащи в Унгария, спадна от средно 100 на ден през първата половина на 2016 г. на около десетина дневно през последните седмици.

Торочкай е създал въоръжен охранителен отряд, който да патрулира по границата и да задържа мигранти много преди миграцията през Балканите да привлече национално и международно внимание. Той смята, че подобрената инфраструктура ще засили ефективността на границата.

"Мигрантите прерязват оградата с помощта на инструменти и на сръбските каналджии, каза Торочкай в интервю. Те обаче ще се озоват пред много по-укрепена ограда и ще им трябва повече време да я прережат, а през това време патрулите ще могат да стигат до мястото по-бързо по асфалтирания път и да залавят нарушителите."

Обявявайки плана за новата ограда, Орбан каза миналия месец, че тя ще е достатъчно солидна да спира дори голям приток на хора, ако например Турция позволи на милионите бежанци на нейна територия да тръгнат към Западна Европа.

"Ако не успеем да се справим, ще трябва да ги удържаме със сила", предупреди Орбан. "И ще го направим."

Жителите на Ашотхалом, много от които се оплакваха миналата година, че мигрантите повреждат реколтата им, докато пътуват на автостоп до Будапеща, споделят смесени чувства за оградата.

"Ако дойдат, ще успеят да прережат и нея", заяви Норберт Фаркаш, безработен младеж от Ашотхалом. "Може би решението е да ги пуснат да вървят където искат."

Пенсионерката Розалия Ковач обаче иска мигрантите да бъдат спирани. "Тук вече сме прекалено много, каза тя. Не се отнасям към тях зле, защото и те не ми правят нищо лошо. Само че, вече тук сме много хора."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Банско отделя средства за учениците от общината
Банско отделя средства за учениците от общината
Изграждат ракетна площадка за борба с градушките в село Брестовица
Изграждат ракетна площадка за борба с градушките в село Брестовица