НОВИНИ

Унгария няма да екстрадира Никола Груевски

Унгарското правителство изключва възможността за екстрадиция на Никола Груевски в Македония. Бившият македонски премиер избяга в Унгария на 13 ноември, вместо да се яви за излежаване на присъда от две години затвор в родината си. Еврокомисарят Йоханес Хан написа в туитър, че унгарският премиер Виктор Орбан ще трябва да даде обяснение за действията си и напомни, че върховенството на закона е основен принцип и за страните - членки и за кандидатките за членство в Евросъюза.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
15:19, 21.11.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Груевски не може да бъде изпратен в страна, в която го преследват - заяви унгарският министър на правосъдието Ласло Трочани. Бившият македонски премиер получи вчера политическо убежище в Унгария. Той лично съобщи новината във Фейсбук, като изтъкна, че в родината си е обект на политическо преследване. В Македония Груевски е обвиняем по три дела и осъден за злоупотреба с влияние, заради упражнен натиск върху подчинените му за купуване на служебен мерцедес за 600 000 евро.

;

Министър-председателят на Македония Зоран Заев заяви, че Груевски няма къде да избяга, защото светът е глобално село и изрази увереността си, че той рано или късно ще се върне.

Македонското министерство на правосъдието подчерта в искането за екстрадиция на Груевски, че никое от делата срещу него не е политическо или за военни престъпления, а тези, по които е подсъдим, не са сред посочените случаи, при които следва отказ според Европейската конвенция за екстрадиция. Правата му са били защитени, делата са наблюдавани от ОССЕ, на която е член и Унгария и няма заплаха за живота му, уверява Скопие.

;

В Скопие бившият шеф на контраразузнаването- Сашо Миялков беше задържан снощи за 30 дни. Миялков е смятан за един от най- влиятелните хора при управлението на Груевски и е негов братовчед. Той е обвиняем по няколко дела, едното от тях е за незаконно подслушване на хиляди граждани и опит за унищожаване на доказателства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакцията на Кремъл за новоизбрания директор на Интерпол
Реакцията на Кремъл за новоизбрания директор на Интерпол
​Продава се остров, обитаван от пет вида пингвини
​Продава се остров, обитаван от пет вида пингвини