НОВИНИ

Унгария обвини САЩ в намеса чрез финансиране за медии

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто обвини американското правителство, че се намесва във вътрешните работи на страната му и предстоящата кампания за парламентарните избори чрез предложението си за финансиране на „обективни“ медии в Унгария, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
23:50, 15.11.2017
Чете се за: 00:27 мин.
По света
унгария обвини сащ намеса финансиране медии

Миналата седмица Държавният департамент на САЩ призова унгарските медии, базирани извън столицата Будапеща, да кандидатстват за финансово подпомагане. Една от обявените цели на програма на стойност 700 000 долара е „да бъде подобрено качеството на местните традиционни и онлайн медии, както и да бъде разширен достъпът до надеждна и безпристрастна информация“.

Унгарският външен министър определи решението на САЩ като „шокиращо и необичайно“ за съюзници.

;

Финансираните от американската страна проекти ще започнат да се изпълняват между май и юли 2018 г., а изборите в Унгария са през април, отбелязва Асошиейтед прес.

Унгарският премиер Виктор Орбан неведнъж е изразявал желание да преобладава унгарската собственост в четири сектора на унгарската икономика - медии, енергетика, банково дело и търговия. Само търговският сектор продължава да е в чужди ръце, отбелязва Асошиейтед прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изслушват Цацаров в НС за паралелния износ на лекарства
Изслушват Цацаров в НС за паралелния износ на лекарства
Продадоха първото издание на „Хари Потър“ за 105 хил. лири
Продадоха първото издание на „Хари Потър“ за 105 хил. лири