Унгария прие така наречения закон "Спрете Сорос". Той криминализира определен вид помощ към нелегалните имигранти. Законът ограничава дейността на неправителствени организации и беше приет въпреки призивите на европейски правозащитни органи.

Законът "Спрете Сорос" заплашва със затвор хора, които помагат на мигранти, чийто живот не е пряко застрашен, да подават молби за убежище или пък помагат на нелегални мигранти да се установят в Унгария. Законът беше предизборно обещание на премиера Виктор Орбан, отявлен противник на отворените врати за мигранти. Той обвинява американския милиардер Джордж Сорос, че окуражава масовата имиграция с цел да подкопае Европа.

Золтан Ковач, говорител на правителството на Унгария: Ние сме против тези организации, които злоупотребяват с връзките си, получават пари предимно от чужбина, заобикалят и са против съществуващата правова система.

Критиците смятат друго.

Шандор Ледерер, "К-монитор" - организация за борба с корупцията: Този закон ще пасне на тенденцията да се изземват права от гражданите и да се даде повече контрол на правителството.

Унгарският парламент прие и конституционна поправка, според която "чуждо население" не може да се засели в Унгария.